szerző:
hvg.hu

32 méter hosszú és 5 tonnát nyom az a szerzeket, amely az Elon Musk által megálmodott hipergyors vákuumvasúton közlekedne, és amit a napokban mutattak meg először a nagyközönségnek.

Lassan két éve annak, hogy a Hyperloop Transportation Technologies mindenkit meglepve bejelentette: Közép-Európában is megépítenék az Elon Musk által megálmodott hipervasutat. Talán még ennél is nagyobb meglepetés, hogy a tervben Magyarország is szerepel, ugyanis a Pozsony–Bécs–Budapest-vonalon közlekedne a sci-fibe illő jármű.

Azóta viszonylag keveset lehetett hallani a projektről, ám ez nem jelenti azt, hogy a szakemberek ne dolgoztak volna a háttérben. 2017 tavaszán már fotókon is megmutatták: elkezdték építeni a hipergyors vákuumvasút utasfülkéit. A napokban újabb előrelépés történt, a cég ugyanis bemutatta azt az első, teljes méretű "kapszulát", amelyben a tervek szerint mintegy 1200 km/h-s sebességgel utazhatnak majd az utasok.

A bemutató után a "kapszula" elindult a franciaországi Toulouse felé, ahol a hipergyors vákuumvasút tesztpályáját építik – számolt be róla a Bloomberg. A szakemerek szerint 2019-ben már utasok befogadására is alkalmas lesz a vonat.

©

A HyperloopTT Quintero One névre keresztelt eszköze 32 méter hosszú és közel 5 tonnát nyom. A szerkezete szinte teljes egészében a cég által fejlesztett kompozit anyagból, Vibraniumból épüt fel. A Marvel-univerzumból kölcsönzött név a szakemberek szerint egy olyan anyagot takar, ami nyolcszor erősebb az alumíniumnál és tízszer erősebb az acélnál.

A kisebb, tesztelésre használt méretarányos modell egyelőre "csak" 450 km/h körüli sebességre képes, ami harmada az eredetileg kitűzött célnak. Persze Magyarországon már egy ilyen sebességgel közlekedő vonatra is azt mondanák a MÁV-hoz szokott utasok, mint amit a székely bácsi a zsiráfra:

ilyen állat márpedig nincs.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban