szerző:
hvg.hu

Egy új kutatás megállapította, hogy a felhasználók meglepően nagy része használja elsődleges zenehallgatási szolgáltatásaként a YouTube-ot. Mondván, ott minden megtalálható. De a népszerűséghez bizonyára az ingyenességnek is nagyon sok köze van. Utóbbi viszont nem kis gondot okoz a zeneiparnak.

Meglepő eredményeket közölt legújabb felmérésében az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) nevű szervezet, amely az az online zenehallgatás globális helyzetét igyekezett felmérni. Nem a jelenség, hanem a mértéke a meglepő: a kutatás rávilágított, hogy a netes zenefogyasztás 47 százaléka nem valamilyen kifejezetten zenehallgatós platformon, hanem a YouTube-on zajlik.

Ennek leginkább ahhoz van köze, hogy a videomegosztóra feltöltött zenei anyagokat fizetés nélkül lehet nézni/hallgatni, annak ellenére is, hogy a YouTube maga is kínál olyan funkciót, amelyet az online zenehallgatáshoz készítettek. Csakhogy havidíjas szolgáltatás lévén sokan nem élnek vele, és nem feltétlen azért, mert drágának találják: a válaszadók szerint a YouTube-on eleve nagyon sok felvétel megtalálható, így nincs értelme előfizetni. Ugyanakkor több helyen, köztük Magyarországon sem kínál ilyesmit a YouTube, így a hazai réteg hiába szeretne jogkövető módon cselekedni.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a világ zenefogyasztóinak 38 százaléka a mai napig jogsértő módszerek, például egy másik felhasználó által feltöltött videó révén jut hozzá a meghallgatni kívánt dalhoz. Az is problémát jelent, hogy sok olyan weboldal létezik, amelyekkel pár kattintással kinyerhetők a videók alatti hanganyagok. Ezek azonban nem csak a kalózváltozatok terjedését segítik, közben óriási károkat okoznak a zeneiparnak.

A felmérés másik, nem kevésbé érdektelen része a zenehallgatás helyszínére vonatkozó statisztika: a fizetős szolgáltatásokat használók nagyrésze kocsiban, alvás előtt, munka vagy tanulás, vagy főzés közben hallgat zenét. Ezek alól csak a 16-24 közötti korosztály számít kivételnek, ők ugyanis nem klasszikus értelemben fogyasztják a zenelistákat, hanem valami mást is csinálnak közben, például alváshoz készülédnek, vagy dolgozni rohannak. Szintén érdekes adalék a zenehallgatással eltöltött idő: ez egész pontosan 17,8 órát tesz ki hetente, naponta pedig átlagosan 2,5 órát szól a fül- vagy a fejhallgató.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Napos, de hideg napunk lesz

Napos, de hideg napunk lesz

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez