szerző:
hvg.hu

Érdekes és igen hasznos újdonsággal bővült az utazós appok egyik népszerű darabja. Az új funkció a repüléshez készülődés alighanem leggyakoribb problémáját orvosolja, igen modern módon.

A légitársaságok folyamatos harcot vívnak az utasokkal a fedélzetre felvihető csomagok miatt, évközben pedig akár többször is módosítanak a poggyászszabályokon. Így aztán közel sem biztos, hogy a korábban megvásárolt táska következőleg is megfelel majd az előírásoknak. A méretek pontosítása ráadásul nem csak kimerítő, rendkívül bosszantó feladat is.

Erre ez alighanem milliókat érintő problémára talált ki korszerű megoldást az utazós appok egyik népszerű darabja, a Kayak. Az iOS 12 megjelenésével egy időben olyan új funkcióval bővítik ugyanis a szolgáltatást, amely ránézésre megmondja, mekkora az a bőrönd, amit magunkkal szeretnénk vinni. Persze nem varázslatról van szó, hiszen a becsléshez használt technika a kiterjesztett valóságon (argumented reality) alapszik (épp ezért nem is állítjuk, hogy kategóriájában az első lenne), működése pedig rendkívül látványos:

A méréshez csupán a telefon kamerájával le kell “tapogatni” a táska oldalait. Ha a bőrönd passzol az előírt paraméterekhez, az app jelzést küld róla, miközben kiírja a feljegyzett  magasságot, szélességet és hosszúságot is. Természetesen arról is informálja a felhasználót, ha a poggyász nem felel meg a méretnek, így még remélhetőleg az utazás előtt adott a lehetőség az átpakolásra. Az egyedüli probléma, hogy konkrét társaságok megnevezése híján nem tudni, mely vállalatokkal működik, de a legnagyobbakkal, mint amilyen a British Airways vagy a Lufthansa, egészen biztosan kompatibilis lesz.

©

Fontos: nem különálló alkalmazásról van szó, a funkciót az app járatkeresésekkel foglalkozó részén kell keresniük a Kayak iPhone-os és iPades letöltőinek. Androidon egyelőre nem működik, de mivel a szolgáltatás alapját képező app ezen a rendszeren is használható, gyanítható, hogy a funkciót előbb-utóbb a konkurens platformra is elkészítik.

Érdekesség, hogy a Facebook épp a méretellenőrzős funkciót használó technikában látja például a Messenger jövőjét: nemrég több olyan programot is bejelentettek, melyek az AR-élményre támaszkodnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről