szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orvosoknál jóval pontosabban szúrja ki a Google új algoritmusa, ha áttétképző mellrák szövetmintáját látja. A rendszer ugyanakkor az orvossal együtt lehet a leghatékonyabb.

A technológiai fejlődés kapcsán gyakran hallni olyan véleményeket, amely szerint óvatosan kell bánnunk a mesterséges intelligenciával, mert a gép könnyen felülkerekedhet az emberen. Pedig ez nem biztos, hogy rosszat jelent, és erre most a Google adott bizonyítékot.

A cég a mesterséges intelligenciával foglalkozó blogján jelentette be, hogy a Google kutatói olyan mélytanulási eszközt fejlesztettek ki, amely képes a szövetmintából a patológusnál pontosabban észlelni a metasztatikus (vagyis áttétet adó) emlődaganatokat. A LYNA (Lymph Node Assistant) névre keresztelt algoritmus ebben az esetben azt vizsgálta, hogy a tumor adott-e áttétet a közeli nyirokcsomóba. Kiderült, a képes két szövetmintából felismerni a tumor ismertetőjegyeit, így pedig kiszúrni a különböző fázisban lévő metasztázist.

A tesztek során kiderült, hogy a Google mesterséges intelligenciája képes az esetek 99 százalékában megkülönböztetni a tumoros és a nem tumoros szövetmintákat még akkor is, ha a metasztázis annyira kicsi, hogy a patológus figyelmét valószínűleg elkerülné.

©

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a patológusok munkáját képes kiváltani az algoritmus. Sőt, a Google szerint ha az orvos mellett "társként" dolgozik a rendszer, sokkal hatékonyabbá válik a diagnosztizálás: nemcsak csökken az észre nem vett, mikro méretű metasztázisok száma, de a vizsgálat idejét is fél percre csökkenti.

A felébresztett immunrendszer egyszerűen kisöpri a daganatot

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés. A daganat által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel.

A Google szerint ugyanakkor még vannak korlátai a rendszernek, a tesztek során ugyanis egyetlen nyirokcsomó-mintát vizsgált az algoritmus, a való életben viszont jóval több szövetminta vizsgálatára van szükség, hiszen az emlődaganat nemcsak a nyirokcsomóba képes áttétet képezni. Ugyanakkor úgy vélik, a rendszer további fejlesztésével komoly segítséget kaphatnak az orvosok, és a betegek is hamarabb juthatnak a kezeléshez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült