szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alexander Reben csak kíváncsi volt, mi történik, ha olyan gépet fejleszt, amely a szerencsesütikben található idézetekhez hasonlókat kreál. Az eredmény több mint félelmetes lett.

Jó ideje zajlanak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, melyek között gyakran találni olyanokat is, amik extra szokatlanságuk miatt tűnnek ki a sorból. Alexander Reben munkája is egy ilyen különleges projekt: a férfi, miután kíváncsi lett arra, hogy egy gép vajon milyen idézetekkel, szólásokkal állna elő, ha azt kérnék tőle, saját algoritmust fejlesztett.

Reben kutatásához az internetről szedett és a szerencsesütikben is megtalálható, frappáns kifejezéseket használta, ezeket táplálta be a The Washington Post beszámolója szerint saját MI-jébe. Az eredmény nem csak megdöbbentette az MIT-n végzett szakembert, gyakorlatilag lefagyott tőle: elmondása szerint az algoritmus által kreált sorok 75 százaléka nagyon sötét hangulatú volt. Ilyen például a "senki sem hallgat meg", vagy az első olvasatra zagyvaságnak tűnő, mégis elgondolkodtató, "a politikusok tönkretették a kis házamat" felütésű szöveg. Ezeket mind a gép írta.

Reben weboldalán azóta is csak sorakoznak a mesterséges filozófiának elnevezett gép munkái, melyek között összetettebb és némileg pozitív hangvételű írásokat is találni, mint a "boldogság egy kellemes meglepetés". A munkákat Reben egyébként kinyomtatja, és egy Los Angeles-i galéria segítségével értékesíti.

Azért vannak sokkal vidámabb felfedezések is: a Google például olyan algoritmust fejlesztett, amely 30 másodperc alatt felismeri, ha áttétet képez a mellrák.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!