szerző:
hvg.hu

Tömegével vonultak az utcákra a koreai nők, miután az elmúlt hónapokban nagyon megsokasodtak a rejtett kamerával készült intim képek. A helyzet annyira súlyos, hogy rendőrségnek is be kellett avatkoznia, nehogy egy kézbe vett mobil félreértésre adjon okot. Eközben világszerte szaporodik az olyan mobilos kártékony programok száma, melyekkel egy óvatlan felhasználó készülékét távolról is rávehetik a megfigyelésre mások.

Egyre súlyosabb problémává kezd válni Dél-Koreában a rejtett kamerák ügye, amelyek miatt egyetlen nő sincs biztonságban. A miniatűr készülékeket öltözőkben, nyilvános illemhelyeken és fürdőkben helyezik el, a rögzített képeket, videókat pedig internetes oldalakon, például a Tumblren terjesztik.

A probléma annyira komollyá vált, hogy az elmúlt időszakban nők tízezrei vonultak az utcákra, hogy transzparensekkel hívják fel a figyelmet a Gyeonggi tartományban tapasztalható helyzetre. A rendőrség kampányt is indított, hogy elejét vegyék a kukkolásoknak, és közben ezrével kezdték osztogatni az okostelefonokra helyezhető matricákat.

©

A Korea Herald cikke szerint erre a félreértések elkerülése miatt van szükség: Dél-Koreában is rengetegen használnak mobiltelefont, egy ilyen, felfokozott helyzetben pedig bárki hiheti a másikról, hogy készülékével mást is szeretne csinálni, mint az ismerősökkel kapcsolatban lenni. A matricázás egyúttal jelkép is, a női áldozatokkal való szolidaritás kifejezése. A kampányt vegyes fogadtatás érte, sokan ugyanis ellentmondásosnak és hatástalannak vélik.

A kormány további intézkedésként tájékoztató plakátokat helyezett el a rendőrségi épületeknél, hogy jelezzék, a mások tudta nélküli felvételek készítése és internetes terjesztése bűncselekménynek minősül.

Közismert, hogy számítógépük kameráját sokan leragasztják, például szigszalaggal, ahogy azt például Mark Zuckerberg is teszi a saját laptopján. A kamerával kémkedő programokra biztonsági szakértől már évek óta figyelmeztetnek a mobilkészülékek kapcsán is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Egy durva bemutató: így működik Kínában a mindenkit figyelő, mindenről tudó rendszer

Több mint 200 millió térfigyelő kamera előtt zajlik a kínai állampolgárok élete. A cyberpunk művekből ismerhető jövő a szemü(n)k előtt épül ki: a technológiai fejlesztéseket hosszú ideje prioritásként kezelő kínai állam megértette, hogy elérkeztünk ahhoz a rendszerfejlettséghez, amelynél már mindenhol mindenkit meg lehet figyelni, nyilván lehet tartani és automatikusan ki is lehet értékelni.

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott