szerző:
hvg.hu

Még a kutatókat is meglepte az a hajóroncs, amit Bulgária partjainál találtak, a Fekete-tenger 2000 méteres mélységében. Az ókori görög kereskedőhajó 2400 éve készült.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, még a régészeket is meglepte az a felfedezés, amit Bulgária partjainál, a Fekete-tengernél tettek. A Fekete-tengeri Régészeti Projektben (Black Sea Maritime Archaeology Project) a kutatók a bulgáriai partoknál, mintegy 2000 méteres mélységben bukkantak egy ókori görög hajóroncsra, ami nagyjából 2400 évvel ezelőtt süllyedhetett el. A lelet ráadásul – a körülményekhez képest – viszonylag épségben került elő.

A 2000 méteres mélységben a víz oxigéntartalma elhanyagolható, így a hajóroncsnak sikerült túlélnie a hosszú évszázadokat. A roncs felderítéséhez két, távolról vezérelhető robotot használtak. A 23 méter hosszú vízi jármű egy görög kereskedőhajó volt, aminek az árbóca és az evezők padja, valamint a kormánylapát is épen maradt. Hasonló hajóval eddig csupán a régi festményeken, vázákon találkozhattak a szakemberek. A British Museumban őrzik például az Odüsszeusz és a szirének néven ismert kerámiát, amin Odüsszeuszt egy, a most talált roncshoz nagyon hasonló hajó árbócához kötözték ki, hogy ellen tudjon állni a szirének énekének.

©

A feltételezések szerint egyébként a váza az időszámításunk előtti 480-ból való, míg a hajó a vizsgálatok szerint időszámításunk előtt 400-ban épült. A hajó egyike lehetett azoknak, amelyek a Márvány-tengeren keresztül indultak el a Földközi-tenger felé. A tervek szerint a roncsot tovább vizsgálják majd, egyelőre ugyanis a régészeti szempontból értékes rakományát még nem tudták megnézni.

A  régészek számára már egy néhány százéves hajóroncs felfedezése is igen komoly sikernek számít. Szeptemberben például egy 400 éve elsüllyedt hajó roncsait találták meg, ami rendkívül fontos lelet Portugália szempontjából. Több ezer éves hajóroncsot találni viszont szinte lehetetlen. Utoljára 2011-ben volt erre példa, akkor az I. században elsüllyedt, kincsekkel megrakott hajó roncsaira bukkantak.

Frissítés, 9:48: A cikkben korábban szerepelt egy videó, amelyet a The Guardian tett közzé a napokban. Kiderült, azon a felvételen egy korábbi felfedezés látható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Megtalálták a 113 éve elsüllyedt hajót, 200 000 kiló arany lehet a fedélzetén

Könnyen lehet, hogy az évtized legnagyobb történelmi felfedezése lehet az a hajó, amit nemrég egy dél-koreai csapat fedezett fel a dél-koreai sziget, Ulledungo közelében. Állításuk szerint ugyanis azt a Dmitrij Donszkoj nevű cirkálót találták meg, amit még az 1904-1905-ös orosz-japán háborúban veszített el az Orosz Birodalmi Haditengerészet.

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Megvan Baló György temetésének időpontja

Megvan Baló György temetésének időpontja