szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy utat tett meg a Google reCaptcha rendszere, de végre eljutott odáig, hogy a felhasználókat semmilyen tevékenység elvégzésére sem kéri ahhoz, hogy megállapítsa, nem (ro)botok vagyunk.

Aki töltött már ki űrlapot a neten, vagy adott le rendelést egy webshopban, az egész biztosan találkozott a Google reCaptcha rendszerével. Ez az a biztonsági megoldás, ami segíthet távol tartani a weboldaltól azokat az algoritmusokat, amelyek a weblapokat járva "kommentelnek", értékelnek vagy csak hamis forgalmat generálnak.

A reCaptcha rendszerét bő másfél évvel ezelőtt frissítette a Google, amelynek köszönhetően már nincs szükség olyan elemek megjelenítésére, amelyek tartalmát írásban kellene visszaadnunk egy megadott mezőben. Ezek voltak azok a betűk, képek és egyebek, amelyeket elvileg a gép nem, csak az ember képes felismerni.

A fenti megoldás helyett akkor azt találta ki a Google, hogy inkább azt figyeli, a látogató hogyan "viselkedik" az oldalon, például akkor, ha egy űrlap kitöltése után rá kell bökni a Küldés gombra. Most pedig egy újabb frissítést kapott a rendszer, amivel még a korábbinál is felhasználóbarátabb és persze hatásosabb biztonsági megoldást találtak ki, ami már semmilyen tevékenységre nem kéri a felhasználót.

A reCaptcha v3 lényege, hogy a felhasználók tevékenységét elemezve mindegyikhez egy 0.0 és 1.0 közötti pontszámot rendel, ahol a minél kisebb a pontszám, annál biztosabb, hogy robotról, és nem valós felhasználóról van szó.

©

Az oldalak üzemeltetőinek érdemes a weboldalak kritikus részeihez (bejelentkezés, véleményírás stb.) hozzárendelniük a reCaptcha v3-at, amely nemcsak kielemzi a felhasználók tevékenységét, de meg is mutatja a tulajdonosnak, az oldal mely részét célozzák meg a leginkább a robotok. Ha egy tevékenységről az oldal üzemeltetője úgy véli, robothoz kapcsolódik, megjelölheti azt, a rendszer pedig automatikusan eltávolítja onnan. A reCaptcha v3 ezeket a tevékenységeket figyelembe véve megtanulja, hogy az ilyen bejegyzéseket valószínűleg nem emberek teszik, és a jövőben automatikusan eltávolítja őket.

A weboldalak fejlesztői/üzemeltetői itt regisztrálhatnak a Google új reCaptcha rendszerébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

El sem hisszük: eltűnnek az olvashatatlan krikszkrakszok a weboldalakról

Nem kell alig olvasható betűket silabizálni, de még egy "nem vagyok robot" mező elé sem kell pipát tenni ahhoz, hogy a weboldalak eldönthessék rólunk, valóban emberek vagyunk-e. A Google új algoritmusa folyamatosan figyeli a felhasználók viselkedését a weboldalakon, és az alapján dönti el, hogy ember vagy gép kattintgat-e.