szerző:
hvg.hu

Bár a harmadik negyedév összességében nem túl rózsás a tablet-piac számára, az Apple vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az IDC kiadta szokásos negyedéves összefoglalóját.

Az IDC legfrissebb adatai szerint a globális tablet-piac forgalma 8,6 százalékkal volt szerényebb a harmadik negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, de még így is összességében 36,4 millió ilyen eszköz talált gazdára szerte a világon.

A piac legkedveltebb eszközei a billentyűzettel nem rendelkező, egy kijelzőből álló slate tabletek (31,6 millió eladott eszköz), de még így is 7,9 százalékkal esett vissza a forgalmuk. Még rosszabbul szerepeltek a leválasztható billentyűzetes tabletek, 13,1 százalékkal rontottak, és ez 4,8 millió készülék értékesítését jelenti. Az októberi tablet-újdonságoknak köszönhetően viszont még szépíthetnek ezek az eszközök az utolsó negyedévben.

A tablet-piacot továbbra is az Apple uralja: a harmadik negyedévben 9,7 millió iPadet vásároltak meg (6,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor), s az almás cég piaci részesedése ezzel 26,6 százalékos. A második helyen álló Samsung messze elmarad mögötte, a dél-koreaiak 5,3 millió készüléket adtak el, jelenleg 14,6 százalékos a részesedésük. A harmadik hely az Amazon.com-é 4,4 millió eladott tablettel és 12 százalékos piaci részesedéssel. A negyedik helyen tartózkodó Huawei az egyetlen cég a top 5-ben, amelyik szépített 2017-hez képest: 3,2 millió tablet vs. 3 millió tablet, 8,9 százalék vs. 7,6 százalék. Végül az ötödik helyre a Lenovo került: 2,3 millió tablet, 6,3 százalékos piaci részesedés.

©

A mostani táblázatnak van egy érdekessége, a visszaesések ellenére (a Huaweiről most nem beszélünk) is csak alig változtak a részesedések, sőt az Apple-nél például még nőtt is. Ennek az az oka, hogy az általános visszaesés következtében sok kisebb gyártó inkább kiszállt erről a piacról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót