szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csalódottságát fejezte ki az általa feltalált internet állapotát illetően Tim Berners-Lee számítástechnikus, aki szerint túlságosan is nagyra nőttek az olyan technológiai vállalatok, mint például a Facebook vagy a Google.

Meg kell törni ezen cégek hatalmát, ha nem lesznek riválisaik vagy a felhasználok elfordulása, izlésváltozása következtében nem csökken  az erejük – fogalmazott a tudós, aki 1989-ben találta fel a world wide webet, a világhálót. Berners-Lee szerint az internet bajban van, különösen a személyes adatokkal való visszaélések és a gyűlöletkeltés közösségi médiában való terjedése miatt.

Akkora a koncentráció, hogy néhány amerikai technológiai vállalat együttes pénzügyi ereje számos államénál is nagyobb – fejtegette a Reutersnek adott interjúban. Az Apple, a Microsoft, az Amazon, a Google és a Facebook piaci értéke együtt 3,7 ezer milliárd dollár, ami nagyjából Németország GDP-jével egyenlő.

A jelenleg az MIT és az Oxford Egyetemek professzoraként dolgozó Berners-Lee szerint a fordulópontot az jelentette, amikor a Cambridge Analytica tanácsadó cég megszerezte 87 millió Facebook-felhasználó személyes adatait. Úgy vélte, hogy például a Twitteren is jóval hatékonyabban terjed a gyűlöletkeltés, miközben a szeretet hirdetése elhal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Duma Aktuál: Ki se fér a monitorra, úgy kilőtt az üzbég krumplifogyasztás

Duma Aktuál: Ki se fér a monitorra, úgy kilőtt az üzbég krumplifogyasztás

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz