szerző:
hvg.hu

A jövő héten szavazhatják meg a tudósok, 2019 májusától pedig már új módon határozzák majd meg a számításokkor az 1 kg értékét. Ezzel az egyik utolsó nagy etalon is "eltűnhet".

A mértékegységeket – legyen szó hosszúságról, időről vagy épp tömegről – mindig egy nagyon pontos egység alapján határozzák meg. A tömeg esetében ezt a meghatározást a Le Grand K segítségével végzik, amit a franciaországi Sèvres városának Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalában őriznek. Ez egy platina-iridium ötvözetből készült mérték, ami az elmúlt 130 évben szolgálta az emberiséget: 40 évente elővették, hogy meghatározzák vele a standard kilogrammot. Ennek azonban hamarosan vége lehet.

Hamarosan ugyanis kezdetét veszi a 26. General Conference on Weights and Measures, vagyis a Nemzetközi Súly- és Mérték Konferencia, ahol a 60 tagország képviselői szavaznak majd arról, újradefiniálják-e az SI mértékegységrendszer négy mértékegységét: a kilogrammot, az ampert, a kelvint és a mólt. A méter, a másodperc és a kandela (fényerősség) esetében ez már megtörtént, így az egyik utolsó változtatást a kilogrammon hajthatják majd végre.

A változtatás persze nem öncélú, és nem is az illuminátusok szervezkedésének eredménye: csupán arról van szó, hogy stabilabb egységet szeretnének, ami lehetőséget teremt arra is, hogy a jelenleginél is pontosabb módszereket alakítsanak ki a konstansok (jelen esetben a kilogramm) mérési egységekké történő átalakítására.

Hasonló eset történt már, amikor a métert definiálták újra. 1983-ig a fény sebességét a méter és a másodperc alapján határozták meg. A fény 299 792 458 métert tesz meg egyetlen másodperc alatt. Emiatt pedig 1983-ban újradefiniálták a métert is: az a távolság, amit a fény a másodperc 1/299792458-ad része alatt tesz meg.

Az új SI mértékegységrendszerben a fentihez hasonló módon definiálják újra a többi mértékegységet is. Az egy kilogrammot például a kvantumfizikában ismert Planck-állandóval értelmezik újra, ennek köszönhetően mostantól a számításhoz használható kilogramm mértéke a 6.62607015x10-34-en kg m2/s lett.

A kiszámítása meglehetősen bonyolult, de a lényeg nagyjából az, hogy az egész egy elektromágneses mérlegen alapszik. Ennek egyik serpenyőjében az eddig használt 1 kg-os egység található, a másikat pedig egy tekercs egyensúlyozza. Az egyensúlyban tartáshoz szükséges elektromágneses teljesítményből visszaszámították a Planck-állandót, ebből pedig kijött a tömeg.

Ha módszert és az eredményt elfogadják, 2019 májusától léphet majd életbe a kilogarmm új meghatározása. Ettől persze a világ még a kg-ot fogja használni, de mindez lehetőséget adna a sokkal precízebb mérlegek kifejlesztésére is.

A szakemberek legközelebb a másodpercet fogják újradefiniálni, de ez 2030-ig is eltarthat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat