szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nighthawk néven mutatta be két új routerét a Netgear, a cég minden eddiginél gyorsabb internetet hoz el a háztartásokba. Kihasználni viszont egyelőre senki sem tudja.

Alig egy hónappal ezelőtt jelentette be a vezeték nélkül internet fejlesztéseit összefogó szövetség, a Wi-Fi Alliance, hogy új, sokkal érthetőbb elnevezést vezet be a vezeték nélküli hálózatoknál. Ezek szerint a Wi-Fi 4 a 802.11n technológiára alapuló rendszert, a Wi-Fi 5 pedig a 802.11ac technológiát takarja, a csúcsot pedig a 802.11ax technológiára épülő Wi-Fi 6 jelenti. A Netgear pedig nem is várt sokáig, már be is mutatta az első, Wi-Fi 6-os routerét.

A Nighthawk AX8 és a Nighthawk AX12 elnevezésű eszközök két tulajdonságról ismerhetők meg: amellett, hogy csúcskészülékekről van szó, úgy néznek ki, mint egy futurisztikus űrhajó. Ennek persze jó oka van, az új dizájn ugyanis lehetősvé teszi, hogy elrejtsék az antennákat.

A legfontosabb azonban mégiscsak az, hogy támogadja a Wi-Fi 6 szabványt. Mindez azt jelenti, hogy sebességben is jobb, mint a Wi-Fi 5-ös eszközök, és a többcsatornás kommunikációt is sokkal jobban támogatja. Ez utóbbi szükséges ahhoz, hogy az otthonunkban egyre szaporodó okoseszközöket hatékonyan tudja kezelni.

AX8.
©

A két készülék közül az AX8 a "gyengébb". Két darab, 4x4-es antennasort kapott, amelyek közül az egyik 5, a másik 2,4 GHz frekvenciát használ, van egy 5 gigabites Ethernet-port, összességében pedig 6 GHz-es frekvencián közvetíti az adatokat.

Az AX12 ezzel szemben két sorban 8x8 antennát használ az 5 GHz-es hálózathoz, ami a Netgear szerint stabilabb kapcsolatot biztosít még a nagyobb távolságok esetében is. Emellett gyorsabb a processzora és egy 5 gigabites Ethernet-portot is kapott.

©

Ezt a teljesítményt egyelőre csak nagyon kevesen fogják tudni kihasználni, már csak azért is, mert az otthoni eszközök jó eséllyel még nem támogatják a Wi-Fi 6-os szabványt. A Netgear viszont inkább elébe megy a dolgonak, hogy mire eljön az idő, ők már piacon legyenek. Az AX8 még novemberben a boltok polcaira kerül 399 dolláros (kb. 111 ezer forint) áron, az AX12 pedig 2019 első felében érkezhet. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt