szerző:
hvg.hu

Margaret Wilson 19 évesen aláírt egy nyilatkozatot, hogy soha senkinek nem beszél arról, pontosan mi volt a munkája a híres Bletchley Parkban. És ehhez máig tartja magát.

Ma már történelmi tény, hogy a második világháború hosszú évekkel tovább tartott volna, ha az angliai Bletchley Parkban dolgozó kódfejtők nem végeztek volna ennyire precíz munkát. Közülük volt az egyik Margaret Wilson, aki most ünnepelte 95. születésnapját – és a mai napig tartja az akkor kötött titoktartási fogadalmát.

A BBC beszámolója szerint az asszony 1942-ben, mindössze 19 évesen került a Bletchley Parkba, ahol a német rádióadásokat kellett hallgatnia. Ennél többet viszont nem volt hajlandó elárulni a munkájáról. Mint mondta, akkoriban nem is tudta, mennyire fontos munkát végez, mára azonban nyilvánvalóvá vált számára, így még inkább felelősséget érez az iránt, hogy ne fecsegje ki a titkait. Az évek során a családja mellett a történészek is próbálták faggatni őt, de úgy látja, ha a társai tartották magukat a fogadalmukhoz, ő sem lesz kivétel.

Wilson 19 évesen lépett be a légierő tartalékosai közé, néhány hónappal később pedig aláírattak vele egy papírt, hogy élete végéig titokban tartja a munkája részleteit. Csak ezután árulták el neki, hogy – az ő megfogalmazása szerint – valami Bletchley nevű helyre viszik. "Sosem hallottam róla" – nyilatkozta a BBC-nek a veterán kódfejtő.

Egy faházban kellett dolgoznia egy kis csapattal, ahol a nap 24 órájában rögzítették a német rádióadásokat. A feladata az volt, hogy kigyűjtse a Morse-kódot az adás többi zaja közül. Mindezt napi 8 órában, szó szerint megállás nélkül kellett megtennie. Beszélgetni pedig egyáltalán nem beszélgettek egymással, még egy igen vagy nem sem hangzott el. Akinek ki kellett mennie a mellékhelyiségbe, az felnyújtotta a kezét, az ott lévő őrmester pedig leült a helyére és folytatta a munkáját. Éjszakánként ez többször előfordult, mert arcot kellett mosniuk, hogy ébren maradjanak.

Hogy min dolgoznak, senki nem árulta el nekik, hamarosan azonban magától is rájött. Wilson szerint a legfontosabb üzenetek ötbetűs csoportokban érkeztek, ezeket kellett a leggyorsabban elküldeni, mást azonban nem volt hajlandó elárulni a munkájáról.

Végül 1946-ban lépett ki a seregből, de a titoktartáshoz azóta is tartja magát, sem férjének, sem a gyerekeinek nem árulta el, mit csinált a munkája során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium