szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Margaret Wilson 19 évesen aláírt egy nyilatkozatot, hogy soha senkinek nem beszél arról, pontosan mi volt a munkája a híres Bletchley Parkban. És ehhez máig tartja magát.

Ma már történelmi tény, hogy a második világháború hosszú évekkel tovább tartott volna, ha az angliai Bletchley Parkban dolgozó kódfejtők nem végeztek volna ennyire precíz munkát. Közülük volt az egyik Margaret Wilson, aki most ünnepelte 95. születésnapját – és a mai napig tartja az akkor kötött titoktartási fogadalmát.

A BBC beszámolója szerint az asszony 1942-ben, mindössze 19 évesen került a Bletchley Parkba, ahol a német rádióadásokat kellett hallgatnia. Ennél többet viszont nem volt hajlandó elárulni a munkájáról. Mint mondta, akkoriban nem is tudta, mennyire fontos munkát végez, mára azonban nyilvánvalóvá vált számára, így még inkább felelősséget érez az iránt, hogy ne fecsegje ki a titkait. Az évek során a családja mellett a történészek is próbálták faggatni őt, de úgy látja, ha a társai tartották magukat a fogadalmukhoz, ő sem lesz kivétel.

Wilson 19 évesen lépett be a légierő tartalékosai közé, néhány hónappal később pedig aláírattak vele egy papírt, hogy élete végéig titokban tartja a munkája részleteit. Csak ezután árulták el neki, hogy – az ő megfogalmazása szerint – valami Bletchley nevű helyre viszik. "Sosem hallottam róla" – nyilatkozta a BBC-nek a veterán kódfejtő.

Egy faházban kellett dolgoznia egy kis csapattal, ahol a nap 24 órájában rögzítették a német rádióadásokat. A feladata az volt, hogy kigyűjtse a Morse-kódot az adás többi zaja közül. Mindezt napi 8 órában, szó szerint megállás nélkül kellett megtennie. Beszélgetni pedig egyáltalán nem beszélgettek egymással, még egy igen vagy nem sem hangzott el. Akinek ki kellett mennie a mellékhelyiségbe, az felnyújtotta a kezét, az ott lévő őrmester pedig leült a helyére és folytatta a munkáját. Éjszakánként ez többször előfordult, mert arcot kellett mosniuk, hogy ébren maradjanak.

Hogy min dolgoznak, senki nem árulta el nekik, hamarosan azonban magától is rájött. Wilson szerint a legfontosabb üzenetek ötbetűs csoportokban érkeztek, ezeket kellett a leggyorsabban elküldeni, mást azonban nem volt hajlandó elárulni a munkájáról.

Végül 1946-ban lépett ki a seregből, de a titoktartáshoz azóta is tartja magát, sem férjének, sem a gyerekeinek nem árulta el, mit csinált a munkája során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt