szerző:
hvg.hu

A 28 éves Andrew Finchet 2017 végén a rendőrök lőtték le saját háza előtt, mert azt hitték, megölte apját és túszokat ejtett. Kiderült, egy Call of Duty-játékos hívta rá a rendőröket.

Egy nagyon súlyos tragédiával ért véget a 2017-es év. A 28 éves Andrew Finchet saját otthona előtt lőtték le a kiérkező rendőrök, miután a hatóságokhoz arról érkezett bejelentés, hogy a férfi túszokat ejtett, édesapját pedig hidegvérrel megölte. A hívásból semmi nem volt igaz, úgy hírlik, a férfi egy videojátékosok között elhíresült "ugratás” áldozata lett.

Az ugratás az úgynevezett swatting volt, amelyért két Call of Duty-játékost tartottak felelősnek. A swatting lényege, hogy az internetes játékok során kihívott felek egymás lakcímeit megadva igyekeznek pontot tenni a netes szócsaták végére. Egyesek attól sem riadnak vissza, hogy kamu információkkal riasszák például a rendőrséget, arra hivatkozva, hogy a megadott címen lakó személy fegyveres, esetleg valamilyen bűncselekményre készül, ezáltal pedig rendkívül veszélyes. Hasonló történt 2017 végén is.

A tragédia után az FBI is nyomozásba kezdett, egy 25 éves fiatalt, Tyler Barrisst pedig nem sokkal később már le is tartóztatott a Los Angeles-i rendőrség. A férfi ügyében most született ítélet:

20 év börtönt kapott.

A BBC beszámolója szerint Tyler Barriss hívta fel a rendőröket azután, hogy vitába keveredett egy másik Call of Duty-játékossal. Csakhogy utóbbi nem a saját címét adta meg, így Barriss egy kétgyerekes kansasi családapához riasztotta a rendőröket. Ebből lett a tragédia.

Bár a férfi először ártatlannak vallotta magát, a napokban elismerte a bűnösségét. Barriss emellett azt is elismerte, hogy korábban azzal hívta fel a rendőröket, hogy bombákat helyezett el egy tévéstúdióban, iskolában, bevásárlóközpontokban és egyéb helyeken.

A férfi egy vádalkunak köszönhetően kapott "csak" 20 évet, így abba is beleegyezett, hogy kártalanítja az áldozat családját, valamint a börtönbüntetése után 5 éven át felügyeli majd a hatóság a lépéseit.

Barrissnek január 30-án kell megkezdenie a büntetése letöltését. Az ügyben másik két játékost is bíróság elé állítanak: a 18 éves ohiói Casey Vinert és a 20 éves Shane Gaskillt Wichitából. Ők tagadják bűnösségüket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága