szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy terhes nő maradványait rejtő ókori sírt tártak fel a kutatók a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének közleménye szerint a sírt egy olasz és amerikai szakemberekből álló régészcsoport fedezte fel a Kom Ombo templomnál végzett ásatásokkor.

A sírt majdnem tökéletes állapotban tárták fel egy nekropoliszban (nagy ókori temetkezőhely), amelyet a déli sivatagi utakon át Egyiptomba érkező utazók használtak a Kr.e. 1750-1550 közötti második átmeneti korban.

Az előzetes vizsgálatok szerint a nő nagyjából 25 éves lehetett és terhessége vége felé járt, amikor meghalt. Az asszony csontvázát bőrbe tekerve találták meg a kutatók, akik agyagedényeket, valamint meglepő áldozati ajándékokat, köztük strucctojás-töredékeket is felfedeztek a sírban.

Egyiptom nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén annak érdekében, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának. Ennek jegyében nyáron felnyitották azt a több mint 5 méter mélyen talált fekete szarkofágot, melyet több szakértő szerint is érintetlenül kellett volna hagyni. Ezután érdeklődők ezrei jelezték, hogy innának a szarkofágban talált vörös folyadékból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Márciustól újra nő a képviselők fizetése

Márciustól újra nő a képviselők fizetése

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről