szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok helyen javításra szorul a kínai nagy fal, a problémás szakaszokat azonban nem egyszerű elérni, de a drónok szerencsére ilyesmi munkára is használhatók.

A drónokról a legtöbbeknek a légi felvételek készítése, illetve a kisebb csomagok szállítása ugrik be. Azonban a kínai nagy fal rekonstruálásával foglalkozó építészcsapat úgy gondolta, a repülő eszközök a világ egyik leghíresebb építményének megmentésére is használhatók lehetnek.

A nagy fal több pontja ugyanis omladozik, néhány helyen viszont annyira nehézkessé vált a közlekedés, hogy az építészeknek komoly kihívást jelent, hogy a közelükbe férkőzzenek és szemügyre vegyék, mennyire súlyos a helyzet. Ekkor ugrott be: drónokkal a magasból is elemezhetnék a problémás szakaszokat, így pedig információt gyűjthetnek a javítást igénylő részekről.

A BBC stábja el is ment, hogy megnézze, hogyan térképezi fel a fal megmentésén dolgozó építészcsapat a kritikus pontokat. Az egyikük, Csao Peng szerint a drónok segítségével a javításhoz szükséges építőanyag mennyiségét is meg tudják becsülni, hiszen távolról sokkal pontosabb képet kapnak. Miután a csapat minden információt begyűjtött a “foltozni” kívánt részről, építőanyaggal megpakolt szamarakkal indulnak útnak.

Drónokat már egészen szokatlan munkára, például életmentésre is használnak, de a mezőgazdaságban is kezdik megvetni a lábukat. Egy fejlesztés pedig biztonsági kameraként kamatoztatná tudásukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

A válófélben lévő férj ki kell, hogy fizesse feleségének a házimunkát, mondta ki egy kínai bíróság

A válófélben lévő férj ki kell, hogy fizesse feleségének a házimunkát, mondta ki egy kínai bíróság