szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakemberek szerint Ho Csien-kuj eljárása, amely során sikerült úgy módosítania csecsemők génállományát, hogy ellenállóak legyenek például a HIV-vírussal szemben is, nem csak felelőtlen volt, a nemzetközi szabályozásoknak sem felelt meg.

Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

"Még ha igazolják is a génmódosítás megtörténtét, az eljárás felelőtlen volt, és nem felelt meg a nemzetközi szabályozásoknak" – olvasható a tanácskozás szervezőbizottsága által csütörtökön kiadott közleményben, amely Ho Csian-kuj kínai tudós bejelentésének független vizsgálatát is követelte.

A sencseni tudós a hongkongi konferencián jelentette be, hogy megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre, és novemberben megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Azt is közölte, hogy újabb pár vár ilyen gyermeket.

©

Ho közlése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Ho Csien-kuj a tanácskozáson ugyan megvédte az által alkalmazott tudományos eljárást, de szerdán közölte, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán leállították a tudományos munkát. A professzor csütörtökön lehetőséget kapott újabb felszólalásra, arra, hogy kollégái kérdéseire válaszoljon, de nem jelent meg a tanácskozáson. David Baltimore, a szervezőbizottság Nobel-díjas elnöke közölte: Ho döntött úgy, hogy a továbbiakban nem vesz részt a tanácskozáson.

A tudósközösség érvelése szerint a génmanipulációs technológia még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy embereken alkalmazzák az ilyen eljárásokat. A technológia hatásait tanulmányozó tudósok szintén nem kecsegtetnek túl sok jóval: az új módszer szerintük váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái