szerző:
hvg.hu

Nem csak a környezet szenvedheti meg a globális felmelegedés következményeit. Egy új jelentés szerint a klímaváltozás az emberi testben is komoly (mentális) változásokat indíthat be.

A klímaváltozás kapcsán eddig a lehetséges környezeti változások kerültek szóba, azonban a The Lancet-ben közzétett új tanulmány most egy másik oldalról, az emberek szemszögéből is megvizsgálta, hogy a fokozódó hőség milyen mellékhatásokkal járhat.

A tanulmány elkészítésében több mint 150, az egészségügy, a mérnöki pálya, a tudomány, a mezőgazdaság és a közlekedés területén dolgozó szakember működött közre. Arra jutottak, hogy az éghajlatváltozás nagyban növelheti a mentális egészségben beálló változások kockázatát, az agressziót, az erőszakot, a szándékos önkárosítás, továbbá az öngyilkosság esélyét is. A tudósok szerint az extrém események akár olyan pszichológiai problémákat is eredményezhetnek, mint a poszttraumatikus stressz és a depresszió.

[Már csak ez hiányzott: szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba]

A londoni Lancet Countdown igazgatója, Nick Watts szerint a súlyos mellékhatásoknak elsősorban a hőmérséklet drasztikus emelkedéséhez van köze. Az ilyen időjárási anomáliák ugyanis jelentősen befolyásolhatják az agy kémiai működését, emellett pedig károsíthatják az érzelmeket szabályozó neurotranszmittereket. Watts szerint a hőség a tesztoszteron termelését is elősegíti, aminek pedig az agresszió növekedése lehet az eredménye.

[Itt az újabb jelentés: súlyos csapás lesz Amerikának a klímaváltozás]

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában végzett eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy ha az átlaghőmérséklet akár csak 1 Celsius-fokkal is emelkedett, azzal párhuzamosan az elkövetett öngyilkosságok száma is nőtt. Igaz, nem túl drasztikusan, mindössze 2 százalékkal.

A jelentés annak apropóján készült, hogy a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hosszú távú előrejelzéseiben arról írt: a nyarak akár több mint 5 fokkal is forróbbak, a telek melegebbek és esősebbek lehetnek Nagy-Britanniában a 2070-es évekre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill