szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új anyag nagyon könnyű, jó hő- és hangszigetelő, és remekül használható a kutatók szerint.

Újrahasznosított műanyag palackokból ultrakönnyű hőszigetelő és hangelnyelő anyagot készítettek szingapúri kutatók, akik azt remélik, hogy új eljárásukkal segíthetik a szeméttelepeket elöntő, az óceánokba dobott műanyag hulladék csökkentését.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai olyan módszert találtak, amellyel a polietilén-tereftalátból (PET) készült palackokból sokféleképpen felhasználható aerogélt készíthetnek, amely anyag alkalmazható lehet szigetelésre, tűzbiztonságra, sőt tengeri olajfoltok eltakarítására is.

"A műanyag hulladék újrahasznosítása az egyik legnehezebb feladat" - mondta Haj Min Tuong, az egyetem gépészmérnöki karának adjuktusa a Reutersnek, amely egy fotót is közöl az anyagról.

Az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyagból,

a PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető a kutatók szerint.

Egyetlen újrahasznosított Pet-palackból egy A4-es méretű aerogéllap készíthető. És ha például egyetlen ilyen lapot tüzet fékező vegyszerekkel vontak be, az képes volt akár 620 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenállni. Ez hétszer nagyobb, mint például a tűzoltók ruhájához használt termálbélés, viszont súlya csupán annak tíz százaléka, így a tűzoltók egyenruhájához jól lehetne használni az anyagot.

Ugyanígy épületek hő- és hangszigetelésére is alkalmas az anyag, valamint jó olajfoltok tisztítására és maszkokban szén-monoxid csillapítására.

Az anyag szabadalmaztatása folyamatban van, és a kutatócsoport keresi az együttműködő partnereket a tömeges gyártására. Ráadásul

egy 1x1 méteres, egy centiméter vastag lap előállítása kevesebb mint 10 szingapúri dollár (mintegy 1800 forint).

Becslések szerint csak 2010-ben 4,8-12,7 millió tonna műanyag szemét került bele a világ óceánjaiba szárazföldi forrásból. Várhatóan ez a mennyiség a jövőben exponenciálisan növekedni fog. A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint a világ óceánjaiban lévő műanyag mennyisége az elmúlt 20 évben megkétszereződött, és ha a szennyeződés a jelenlegi mértékben folytatódik, 2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal.

A kutatók nemrég találtak egy szuperenzimet, amely képes lehet "felfalni" az emberiség által legyártott műanyagot. Csakhogy a jelek szerint belefulladunk a szemétbe, mire tényleg bevethetjük a műanyagfaló szuperenzimet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!