szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emirates, Etihad, flydubai és Air Arabia légitársaságok közös kötelékben repüléssel ünnepelték az Egyesült Arab Emírségek 47. nemzeti napját és tisztelegtek az Egyesült Arab Emírségeket alapító Zájed sejk emléke előtt.

A kötelékben repülést 11 repülőgéppel mutatták be: egy flydubai Boeing 737 MAX 8 (Zayed 1), egy Air Arabia Airbus A320 (Zayed 2), egy Etihad Airways Airbus A380 (Zayed 3) és egy Emirates Airline Airbus A380 (Zayed 4), valamint az Egyesült Arab Emírségek légierejének hét Al Fursan műrepülő gépének részvételével.

©
©

A részletekig menően megkoreografált, lépcsőzetes formációs repülés vasárnap reggel, helyi idő szerint 10 órakor vette kezdetét, amikor a repülőgépek felszálltak a Dubai World Central Al Maktoum Nemzetközi Repülőtérről, majd a repülőgépek beálltak a 600 és 1500 méter közötti repülési magasságra. A gépek egymáshoz igazították sebességüket és a formáció nyomvonalára fordultak. Ezután az összes repülőgép a saját helyére süllyedt, a függőleges repülési távolságot 90 méterre csökkentve.

A Year of Zayed („Zájed éve”) formációt 300 méteres magasságon és 390 km/órával vezető flydubai-gépet az Air Arabia repülője követte 400 méter magasságban. A következő az Etihad légitársaság kétemeletes A380 repülőgépe volt 490 méter magasban. Végül pedig az Emirates légitársaság gépe érkezett meg a legmagasabb, 580 méteres repülési magasságon. A hét Al Fursan műrepülőgép nyíl alakzatban érkezve az Egyesült Arab Emírségek nemzeti zászlójának színeit tükröző füstcsíkokat húzott maga után.

Az Emirates által kiadott közlemény szerint a bemutatót több mint öt hónapig tervezték annak összetettsége és a sok részt vevő gép miatt.

©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne a repülés érdekességeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!