szerző:
MTI

Néhány napon belül már a második olyan kibertámadásra derült fény, ahol százmilliós nagyságrendben lophatták el hackerek a felhasználók adatait.

Úgy tűnik, a 2018-as év igen komoly hackertámadásokkal és adatszivárgással ér véget. Pénteken a világ legnagyobb szállodaláncáról, a Marriottról derült ki, hogy az évek során mintegy 500 millió vendég adatait lopták el tőlük – neveket, e-mail-címeket, telefonszámokat, útlevélszámokat és egyebeket –, most pedig egy másik, igen súlyos incidenxre került sor. Legalább százmillió felhasználó személyes adatait lopták el hekkerek a tudás- és ismeretcserét elősegítő Quora közösségi portálról – közölte kedden a CNN hírtelevízió.

Adam D'Angelo, a portál igazgatója blogjában tudatta, hogy pénteken észlelték a Quora egyik számítógépes rendszere elleni kibertámadást. A hekkerek hozzáfértek legalább százmillió felhasználó személyes adataihoz, a nevükhöz, az internetes postacímükhöz és a jelszavukhoz. Információkhoz jutottak továbbá a felhasználók Facebook- és Twitter-fiókjaikon tárolt személyes adataihoz, ha szinkronizálva voltak a Quora-fiókjaikkal.

©

A hekkerek részletes információkhoz jutottak a felhasználók Quora-beli tevékenységéről is, de az anonim kérdéseikhez és válaszaikhoz nem tudtak hozzáférni. D'Angelo úgy fogalmazott, hogy ezek az információk javarészt már nyilvánosak voltak, de a személyes fiókok és adatok feltörése mégis komoly dolognak mondható.

A Quora az internetezők tudás- és ismeretcseréjét segíti elő. A portál azt írja magáról, hogy olyan hely, ahol a felhasználók érdekes kérdéseket tehetnek fel, és válaszokat kapnak rájuk. A közösségi oldalt 2009-ben alapította a Facebook két munkatársa.

A Quora elleni hekkertámadás az újabb eset az elmúlt években-hónapokban elkövetett nagyszabású kiberbiztonsági bűncselekmények sorozatában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Segítene, de nincs ideje elvinni az ajándékot? Jön érte egy autó

Segítene, de nincs ideje elvinni az ajándékot? Jön érte egy autó

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt