szerző:
hvg.hu

Olyan komoly függőséget okozhatnak mobiljátékok, például a Fortnite, hogy akár rehabilitáció is lehet a vége.

Több mint 200 millióan regisztráltak a Fortnite-ra, és milliárd dolláros üzlet lett az Epic Games számára a játék. Azonban nem mindenki örül ennek, különösen azok a kétségbeesett amerikai szülők nem, akiknek már nincs más eszköz a kezükben, mint „elvonóra” küldeni a játékba teljesen elmerült gyerekeiket – írja a Bloomberg.

Ez a játék olyan, mint a heroin – állítja egy brit viselkedéskutató, aki gyerekek játékfüggőségével foglalkozik. A videojáték-függőség persze nem új keletű, de úgy tűnik, az Epic Games játéka minden eddiginél nagyobb gondot jelent. „Sosem láttam még játékot, amelyik annyira átvette volna az irányítást a gyerek elméje felett, mint a Fortnite” – panaszkodott az egyik szülő. Ő is azok közé tartozik, akinek már nem maradt más eszköze, mint rehabilitációra küldeni csemetéjét.

©

Michael Jacobus, aki videojáték-függőséggel küzdő gyerekekkel foglalkozik, arról beszélt, hogy a kaliforniai és az Észak-Karolina-i „játékleszoktató” táborok 120 résztvevőjének 60 százaléka Fortnite-függőség miatt került oda. A rehabilitáció magába foglalja a „technológiai detoxikációt” (mobileszközök elvétele), ezt kombinálják a minél egészségesebb életmóddal, megfelelő táplálkozással, tartalmas programokkal, csoportterápiákkal. Jövő nyáron több új helyszínen is indítanának táborokat, igény bizonyosan lesz rá.

„A Fortnite már csak az ingyenessége miatt is könnyen okoz függőséget, illetve azért is, mivel számos platformon játszható” – magyarázza egy volt függő, aki 15 éves korában otthagyta az iskolát videojáték-függősége miatt. Most iskolákban és különféle terápiás csoportoknak tart előadást a témáról, a függőség negatív hatásairól, amiket valóban a saját bőrén tapasztalt meg.

További veszélyt rejt, hogy bár a Fortnite ingyenes, az alkalmazáson belül rengeteg pénz elkölthető különféle kiegészítőkre, például egzotikus fegyverekre, fényvisszaverő öltönyökre. A gyanútlan szülőket pedig kellemetlen meglepetés érheti, amikor rádöbbennek, hogy bankkártyájuk össze van kötve a játékkal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júniusban ismerte el először betegségként a „játék-rendellenességet” (játékfüggőséget), ami megkönnyítheti a szülők számára, hogy a kezelés költségeit visszaigényeljék a biztosítótól – állítja az egyik amerikai pszichiáter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke