szerző:
hvg.hu

A Jádezöld Nyuszi után érkezik a második kínai holdjáró, selyemhernyókkal.

Év végén száll le a Hold túlsó oldalára a Csange-4 szonda, amelyet Kína bocsátott fel egy Hosszú Menetelés 3B rakétával.

Az űreszköz előtt komoly kihívások állnak, például azért, mert a Holdnak a Földről soha nem látható fele jóval tagoltabb, hepésebb és hupásabb, mint a felénk fordított arca, ahol sok a sík terület. A túloldali tevékenységet nehezíti az is, hogy a rádiójelek közvetlenül nem érhetik el a leszállóegységet. Ezért még májusban Hold körüli pályára állítottak egy műholdat, amely átjátszóállomásként továbbítja majd az adatokat.

A Csange-4 tíz kísérleti berendezést szállít. Ezek egyike azt vizsgálja, lehet-e burgonyát csíráztatni és termeszteni a Holdon. Ezt nyilván zárt környezetben kell elképzelni, hiszen ha a gép csak úgy elvetné a krumplit a holdporba, akkor az menten megfagyna, de ha nem, akkor a növényke fulladna meg, és ilyen kísérletet felesleges lenne végrehajtani.

A Sky News jelentése szerint a robot más magokat is megpróbál kicsíráztatni, illetve selyemhernyó-petéket is szállít. A tudósok terve az, hogy a rovarok szén-dioxidot, a növények pedig oxigént fognak termelni, és így odafent mindenki igényei és képességei szerint élhet harmóniában.

Ezenkívül ásványokat vizsgál és sugárzást is mér. Ez lesz a második kínai eszköz a Holdon, miután 2013-ban már leszállt a Jutu, vagyis Jádezöld Nyuszi nevű aprócska holdjáró, amely két évig működött.

A földönkívüli mezőgazdaság nemcsak a kínaiakat érdekli: pár napja indult el az Eu:Cropis nevű műhold a SpaceX rakétáján. Ez a német űrjármű egy űrbéli üvegház, amely paradicsommagokat tartalmaz. A kísérlet hosszú távon a Hold- és Mars-bázisok élelmezését hivatott előkészíteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál