szerző:
hvg.hu

Állítólag a fejlesztőknek szeretne kedvezni a Microsoft azzal, hogy Chrome-alapokra építve fejleszti tovább a böngészőjét. A Mozilla első embere szerint viszont kifejezetten barátságtalan ez a lépés a redmondi óriástól.

A napokban már mi is beszámoltunk arról, hogy a Microsoft a Chromium alapjaira építve fejlesztené tovább a böngészőjét. Ha sikeres lesz az Anaheim fedőnevű projekt, az nagy változásokat hozhat a böngészőpiacon, és ez nem mindenkinek tetszik.

Chris Beard, a Firefox böngésző mögött álló Mozilla ügyvezető igazgatója szerint ez igen rossz lépés a verseny szempontjából. Egy blogposztban fejti ki, hogy azzal, hogy a Microsoft a Google nyílt forráskódú projektjét használja, még nagyobb irányításra ad lehetőséget az online élet felett a Google-nek.

Chris Beard, a Mozilla első embere
©

Beard elitéli a Microsoft lépését, bár azt elismeri, hogy üzleti szempontból ez akár érthető is lehet. Ezzel együtt szerinte a Microsoft döntése megnehezíti a Firefox növekedését, és a mostaninál is több hatalmat adni a Google kezébe, sok szempontból kockázatos lehet. A Mozilla versenyzik a Google-lel, mivel az internet és az online élet egészsége a versenytől és a választási lehetőségektől függ. Az ügyvezető emlékeztet a 2000-es évek elejének Microsoft-monopóliumára a böngészőfronton, és szerinte hasonló lehet hamarosan a helyzet, bár most a Google lesz a főszereplő. Ez pedig végzetes lehet a Mozilla számára, annak ellenére, hogy a Firefoxot folyamatosan javítják, fejlesztik, gyorsítják. Mindenestre Beard arra ösztönzi a Chrome-ot használókat, hogy próbálják ki a Firefoxot.

A Chrome jelenleg a világ legnépszerűbb böngészője, több mint 67 százalékos piaci részesedéssel. A Mozilla Firefox áll a második helyen (11 százalék), míg a Microsoft Edge a harmadik, a piac 6,97 százaléka az övé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink