szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állítólag a fejlesztőknek szeretne kedvezni a Microsoft azzal, hogy Chrome-alapokra építve fejleszti tovább a böngészőjét. A Mozilla első embere szerint viszont kifejezetten barátságtalan ez a lépés a redmondi óriástól.

A napokban már mi is beszámoltunk arról, hogy a Microsoft a Chromium alapjaira építve fejlesztené tovább a böngészőjét. Ha sikeres lesz az Anaheim fedőnevű projekt, az nagy változásokat hozhat a böngészőpiacon, és ez nem mindenkinek tetszik.

Chris Beard, a Firefox böngésző mögött álló Mozilla ügyvezető igazgatója szerint ez igen rossz lépés a verseny szempontjából. Egy blogposztban fejti ki, hogy azzal, hogy a Microsoft a Google nyílt forráskódú projektjét használja, még nagyobb irányításra ad lehetőséget az online élet felett a Google-nek.

Chris Beard, a Mozilla első embere
©

Beard elitéli a Microsoft lépését, bár azt elismeri, hogy üzleti szempontból ez akár érthető is lehet. Ezzel együtt szerinte a Microsoft döntése megnehezíti a Firefox növekedését, és a mostaninál is több hatalmat adni a Google kezébe, sok szempontból kockázatos lehet. A Mozilla versenyzik a Google-lel, mivel az internet és az online élet egészsége a versenytől és a választási lehetőségektől függ. Az ügyvezető emlékeztet a 2000-es évek elejének Microsoft-monopóliumára a böngészőfronton, és szerinte hasonló lehet hamarosan a helyzet, bár most a Google lesz a főszereplő. Ez pedig végzetes lehet a Mozilla számára, annak ellenére, hogy a Firefoxot folyamatosan javítják, fejlesztik, gyorsítják. Mindenestre Beard arra ösztönzi a Chrome-ot használókat, hogy próbálják ki a Firefoxot.

A Chrome jelenleg a világ legnépszerűbb böngészője, több mint 67 százalékos piaci részesedéssel. A Mozilla Firefox áll a második helyen (11 százalék), míg a Microsoft Edge a harmadik, a piac 6,97 százaléka az övé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél