szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A The New York Times négy hónapon át figyelte meg, mennyi helyadatot rögzít az állandóan magunkkal hordott okostelefon. Az eredmény igen ijesztő.

Azzal a legtöbb felhasználó valószínűleg már tisztában van, hogy a különböző alkalmazások képesek arra, hogy nyomon kövessék, merre jár a felhasználó. A The New York Times azonban most egy terjedelmes cikkében azt állítja, nemcsak a közismerten erre készült appok (navigációs alkalmazások, Facebook, Google Térkép és a többiek) képesek erre, hanem számos másik, androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre készült népszerű applikáció is.

A beszámoló szerint ezek között olyanok is vannak, amelyekre nem is gondolna az ember: az időjárást megjelenítő alkalmazások, vagy épp a sporteredményeket közlők. Ezek azonban nemcsak gyűjtik rólunk az adatokat, de el is adják azokat.

A The New York Times mintegy négy hónapon át figyelte meg ugyanannak a New York-i személynek a mobiltelefonját, ami alapján kiderült: a fent említett idő alatt mintegy 8600 alkalommal rögzítették a felhasználó helyadatait az alkalmazások. Mindez azt jelenti, hogy átlagosan 21 percenként történt egy ilyen rögzítés. Emiatt könnyű szerrel lehetett őt nyomon követni az otthonába, az iskolába, az edzőterembe és bárhová máshová is.

A beszámoló megjegyzi, hogy csak az Egyesült Államok területén 75 cég mintegy 200 millió felhasználótól kap helyadatokat, ezek értékesítése pedig az idei évben meghaladhatja a 21 milliárd dollárt (kb. 5967 milliárd forint). Ez az ár az, amit az ingyenes alkalmazások használatáért fizetünk.

Hogy ez – mármint a nyomonkövetés – miért rendkívül veszélyes a felhasználókra nézve, azt talán mondanunk sem kell. Ennek fényében külön érdekes az a szabadalom, amit épp nemrég nyújtott be a Facebook, és ami talán még ennél a módszernél is ijesztőbb.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit