szerző:
hvg.hu

A Geminidák meteorraj ismét elérte a Földet, a napokban pedig a csúcsára ér az év egyik leglátványosabb csillaghullása.

Az év végéhez közeledve még egy utolsó, igen látványos csillagászati jelenséget figyelhet meg az, aki az ég felé tekint. Minden évben december elején érkezik meg a Földhöz a Geminidák meteorraj, amit szabad szemmel is megfigyelhetünk. Erre emlékeztet ma a Google a főoldalán látható színes rajzokkal.

A Geminidák az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta a nevét, mert első ránézésre úgy tűnik, onnan érkezik. Valójában azonban a 3200 Phaethon nevű, 5,8 km átmérőjű aszteroida a forrása, ami nagyjából 1,4 év alatt kerüli meg a Napot, és ami korábban összeütközhetett egy másik égitesttel. A Geminidák első megfigyelése 1862-re datálható, előtte ugyanis a meteorok nem keresztezték a Föld pályáját.

©

Az év egyik leglátványosabb csillaghullására mindig december elején kerül sor. A meteorraj már december 4-én elérte a bolygónkat, az igazi "aktivitását" azonban december 14-én éri el, így december 13-án és december 14-én éjszaka látható a legjobban a jelenség. Akinek szerencséje van, és nem lesz felhős az égbolt fölötte, óránként majdnem 100 meteort figyelhet majd meg az említett időszakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Miért van ez a gép ma a Google főoldalán? És ki az a Valdemar Poulsen?

Találmányai tették lehetővé a mágnes hangrögzítés elterjedését, de azt is neki köszönheti az emberiség, hogy már több mint egy évszázada tudunk nagyon nagy távolságokból kommunikálni. Valdemar Poulsen dán mérnök százhúsz éve megalapozta a jelenünket. Mutatjuk azt a hangfelvételt is, melyen Ferenc József hangját rögzítette, 1900-ban.

Egy hónapra ugorhat a jogsi, ha vezetés közbeni mobilozáson kapnak a szomszédban

Egy hónapra ugorhat a jogsi, ha vezetés közbeni mobilozáson kapnak a szomszédban

Viharos szél miatt adtak ki riasztást keddre

Viharos szél miatt adtak ki riasztást keddre

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó