szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Geminidák meteorraj ismét elérte a Földet, a napokban pedig a csúcsára ér az év egyik leglátványosabb csillaghullása.

Az év végéhez közeledve még egy utolsó, igen látványos csillagászati jelenséget figyelhet meg az, aki az ég felé tekint. Minden évben december elején érkezik meg a Földhöz a Geminidák meteorraj, amit szabad szemmel is megfigyelhetünk. Erre emlékeztet ma a Google a főoldalán látható színes rajzokkal.

A Geminidák az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta a nevét, mert első ránézésre úgy tűnik, onnan érkezik. Valójában azonban a 3200 Phaethon nevű, 5,8 km átmérőjű aszteroida a forrása, ami nagyjából 1,4 év alatt kerüli meg a Napot, és ami korábban összeütközhetett egy másik égitesttel. A Geminidák első megfigyelése 1862-re datálható, előtte ugyanis a meteorok nem keresztezték a Föld pályáját.

©

Az év egyik leglátványosabb csillaghullására mindig december elején kerül sor. A meteorraj már december 4-én elérte a bolygónkat, az igazi "aktivitását" azonban december 14-én éri el, így december 13-án és december 14-én éjszaka látható a legjobban a jelenség. Akinek szerencséje van, és nem lesz felhős az égbolt fölötte, óránként majdnem 100 meteort figyelhet majd meg az említett időszakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Miért van ez a gép ma a Google főoldalán? És ki az a Valdemar Poulsen?

Találmányai tették lehetővé a mágnes hangrögzítés elterjedését, de azt is neki köszönheti az emberiség, hogy már több mint egy évszázada tudunk nagyon nagy távolságokból kommunikálni. Valdemar Poulsen dán mérnök százhúsz éve megalapozta a jelenünket. Mutatjuk azt a hangfelvételt is, melyen Ferenc József hangját rögzítette, 1900-ban.

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára