szerző:
hvg.hu

A hivatalos forrásból származó jelentések szerint az elmúlt másfél évben a kínai hackerek több olyan információt is elloptak az amerikai haditengerészettől, ami érzékenyen érintheti a hadsereget.

Mintegy másfél éven át lophattak adatot a kínai hackerek azoktól a vállalkozásoktól, amelyek kapcsolatban állnak az amerikai haditengerészettel – számolt be róla a The Wall Street Journal. A lap a katonai jelentésre hivatkozva azt írja, a kiberbűnözők a támadások során rakétaterveket, valamint a hadihajók karbantartási terveit is megszerezték. A beszámoló szerint azért ezeket a cégeket támadhatták, mert az ő rendszereik nincsenek olyan erős védelemmel ellátva, mint a hadseregé.

A jelentésben azt írják, a hackerek az év elején például a tenegeralattjárók számára kifejlesztett szueprszonikus hajóelhárító rakéták terveit lopták el. Ugyanakkor nemcsak a beszállító cégeket, a kutatólaborokat is intenzíven támadták, hogy hadititkokat lopjanak el tőlük. Arra pedig közvetlen bizonyítékot is találtak, hogy a támadást kínai hackerek végezhették el.

Richard Spencer – akit gyakorlatilag a haditengerészet első emberének tartanak – szerint bár a hackertámadások nem újak a haditengerészet rendszerei ellen, azok asúlyossága és mértéke az elmúlt években egyre csak fokozódott. Emiatt októberben már szorgalmazta, hogy vizsgálják felül a rendszer gyengeségeit, és mielőbb erősítsék meg azokat.

A kínai hackerek nemcsak az amerikai haditengerészetet támadták az elmúlt időszakban. Nemrég derült ki, a Marriot szállodalánctól mintegy 500 millió vendég adatait lopták el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Megdőlt a náci vezető szökéséről szóló összeesküvés-elmélet

Megdőlt a náci vezető szökéséről szóló összeesküvés-elmélet

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van