szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SplashData az idei évben több mint 5 millió, a netre kiszivárgott jelszót nézett át, hogy kiderüljön, milyen jelszavakat adunk meg a különböző felületeken. Az eredmény még mindig elszomorító.

Nem múlhat el úgy év, hogy decemberben ne készülnének különböző összefoglaló listák, amelyek végigtekintenek a mögöttünk álló 365 napon. Nincs ez másként a jelszavakkal sem, ezt a feladatot pedig minden évben a SplashData vállalja magára. Így volt ez ezúttal is.

A cég – amely a SplashID nevű jelszókezelőt is fejleszti – több mint 5 millió, az internetre kiszivárgott jelszót vizsgált meg, és a helyzet a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is rendkívül elszomorító. A céget vezető Morgan Slain nem érti, a felhasználók "viselkedése" miért nem változik, amikor szinte minden hétre jut egy-egy adatszivárgási botrány vagy hackelésről szóló hír. A lista azt mutatja, ugyanazokat a hibákat követjük el újra és újra.

[Mutatunk egy pofonegyszerű módszert: nagyon erős jelszót csinálhat, akár több oldalhoz is – és sosem fogja elfelejteni]

A jelszavak kielemzése után kiderült, sokan még mindig a saját, vagy egy ismert ember nevét adják meg jelszóként, ami nagyon nem jó megoldás. Sokan például az amerikai elnök után a "Donald" szót választották jelszóul, de feltűnt két másik, "új" szereplő is: az aa123456 valamint a password1. A cég elkészítette a top 10-es listát is a leggyakrabban használt legrosszabb jelszavakból, ez így alakult:

  1. 123456
  2. password
  3. 123456789
  4. 12345678
  5. 12345
  6. 111111
  7. 1234567
  8. sunshine
  9. qwerty
  10. iloveyou

Ami pedig valóban elszomorító: a lista több pontja is megegyezik a 2017-es listában szereplő jelszavakkal. A top 100-as listát ide kattintva lehet elérni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Így egyszerűen megtudhatja, ha feltörték a fiókját

A Have I been pwned? nevű oldal messze a leghasznosabb, ha valaki arra kíváncsi, feltörték-e valamelyi felhasználói fiókját. Ezentúl pedig még könnyebb lesz a lekérdezés, hála a Firefoxnak és a világ egyik legnépszerűbb jelszókezelő programjának.