szerző:
hvg.hu

Óva intett a cseh kiberbiztonsági ügynökség (NCISA) a Huawei és a ZTE kínai távközlési vállalatok termékeinek használatától, mivel az ügynökség szerint azok biztonsági fenyegetést jelenthetnek.

A kínai törvények kötelezik az ország területén bejegyzett cégeket arra, hogy együttműködjenek a kínai hírszerzési szolgálattal, tehát a cég termékeinek használata a cseh központi állami intézményekben biztonsági fenyegetést jelenthet - közölte az MTI szerint Dusan Navrátil, az NCISA igazgatója hétfőn.

A Huawei a világ legnagyobb távközlési eszközelőállítója, az utóbbi időben azonban tüzetes vizsgálat alá került nyugati országokban a kínai kormánnyal vélt együttműködése miatt. Szakértők szerint az óriásvállalat eszközeit Peking kémkedésre is fel tudja használni.

Navrátil figyelmeztette a főbb információs infrastruktúrák rendszergazdáit, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a biztonsági fenyegetés elhárítása érdekében. Az NCISA hozzátette: figyelmeztetését a Csehországgal szövetséges országok vizsgálódásaira alapozta.

A Huawei elutasította a cseh ügynökség állításait, és felszólította az NCISA-t arra, hogy közlését támassza alá bizonyítékokkal. A távközlési vállalat emellett hangsúlyozta, a kiberbiztonság szavatolása mindig is elsődleges célja volt a Huaweinak, amely megbízható partnere az összes fő távközlési vállalatnak Csehországban.

©

A nagyvállalat emellett leszögezte, Kínában nincsenek olyan törvények, amelyek rákényszeríthetnék a Huawei-t vagy bármely más céget arra, hogy "hátsó ajtókat" hozzon létre hálózati eszközeiben. Ezzel az Egyesült Államok korábbi állítására utalt, miszerint a cég eszközei úgynevezett "hátsó ajtókat" rejthetnek, melyeken keresztül kínai hekkerek kritikus hálózati infrastruktúrákba törhetnek be. A ZTE egyelőre nem kommentálta a cseh ügynökség közlését.

Értesülések szerint amerikai kormánytisztviselők az utóbbi időben nyomást gyakorolnak a Deutsche Telekom német távközlési vállalatra, az amerikai T-Mobile többségi tulajdonosára, hogy hagyjon fel a Huawei termékeinek használatával. Japán azt tervezi, hogy betiltja a Huawei és a ZTE termékeinek állami alkalmazását, hogy erősítse védelmét a kibertámadásokkal szemben.

Új-Zéland hírszerzése a múlt hónapban utasította el a szigetország egyik távközlési cégének az arra irányuló kérését, hogy a Huawei eszközeit használhassa az 5G mobilinternet hálózathoz, míg Ausztrália betiltotta a cég 5G-s hálózati eszközeit. Csehországban jövőre döntenek arról, hogy melyik cég építheti ki az 5G-s hálózatot. Erre a Huawei is pályázik.

A Huawei-re más okból is rájár a rúd. Meng Van-csout, a nagyvállalat pénzügyi igazgatóját december 1-jén letartóztatták Kanadában, miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverban. Az Egyesült Államok ügyészsége szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

Az Egyesült Államok az igazgató kiadatását követeli. Óvadék ellenében történt szabadlábra helyezéséről múlt hét kedden döntött az ügyben illetékes vancouveri bíróság. Meng letartóztatását követően Kínában eljárást indítottak két kanadai állampolgár, Michael Kovrig volt diplomata és Michael Spavor üzletember ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál