Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Az okostelefon évek óta az egyik legnépszerűbb ajándék, amit a szülők a gyerekeknek szánnak karácsonyra. Sorra vettük, milyen alkalmazásokat érdemes telepíteni, illetve milyen beállításokat érdemes elvégezni a mobilon, mielőtt az örömből sírás lesz.

Bár világszerte már 2,5 milliárd embernek van mobiltelefonja, részben az „új felhasználók”, részben a készülékcserék miatt továbbra is a mobil a legkeresettebb termék, ami bekerülhet a karácsonyfa alá. Gyakran kapják gyerekek is ajándékként, ma már egyáltalán nem ritka, hogy egy kisiskolásnak okostelefonja van. Ám a jó szívvel adott ajándékból veszélyforrás válhat, főleg ha a gyerek az első mobilját kapja, és nincs tisztában a kiberbiztonsági kérdésekkel, sem a szülők nem gondolnak arra, hogy gyermekük telefonján bármit is másképp kellene beállítaniuk, mint a sajátjaikon.

A szülőknek már jó előre érdemes felkészülniük arra, hogy felvilágosítsák gyereküket a mobil biztonságos használatáról. Ez a feladat nehezebb lehet, mint elsőre tűnik. Egy nemrég készült amerikai tanulmány szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szülők és gyermekeik többet beszélgetnek az általuk használt mobileszközök működéséről, mint az azokon megtekintett tartalmakról. A kutatók úgy vélik, aggasztó, ahogy a szülők alig tudnak valamit arról, hogy gyerekeik mit néznek, mit töltenek le a mobileszközeikre. Ráadásul rendszerint nem is a szülők, hanem a gyerekek kezdik el megbeszélni a mobilon látottakat, egy idősebb testvér még fontosabb szerepet kap ezekben a beszélgetésekben, mint maguk a szülők.

A korlátok nélküli mobilhasználat nem csak a gyerekeket juttathatja kellemetlen – esetleg veszélyes – helyzetbe, de akár a családi költségvetést is megterhelheti. (Gondoljunk csak az alkalmazáson belüli vásárlásokról szóló költséges rémtörténetekre.) A problémák zöme egyszerűen megelőzhető, ha a gyerek eleve úgy kapja meg a mobilt, hogy arra bizonyos alkalmazásokat már feltelepítettek a szülők, illetve elvégeztek néhány fontos beállítást rajta.

1. Segítség androidosoknak

Az androidos okostelefon kicsomagolása után a gyerek útja elsőként minden bizonnyal a Google Play-be vezet majd, hogy valamilyen játékot, vagy más egyéb tartalmat – például zenét – töltsön le onnan magának. Az androidos alkalmazásboltban azonban mindenféle besorolású játék és alkalmazás megtalálható, nemcsak az, amelyik az ő korosztályának megfelelő. Természetesen a szülők nem lehetnek ott minden pillanatban, hogy ellenőrizzék, mi van a gyerek mobilján, és persze ez nem is vezetne túl sok jóra. Ám van olyan megoldás, ami enélkül is megóvhatja a gyerekeket a nem nekik való tartalmaktól.

A Google Play-ben lehetőség van arra, hogy beállítsunk egy olyan szűrőt, ami mind az alkalmazások, mind a tartalmak elérését korlátozza. Ehhez nyissuk meg a Google Play-t, majd a Beállításokban válasszuk ki a Szülői Felügyelet opciót. Ekkor egy PIN-kódot kell megadnunk, amit a későbbiekben fel kell használnunk, ha módosítani akarnánk a beállítást – így a gyerek nem tudja "megkerülni" azt.

©

Ezután már egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy milyen korhatár-besorolású alkalmazásokat és játékokat jelenítsen meg a Google Play áruház, valamint azt is, hogy a tartalomszolgáltatók által szókimondóként megjelölt zenék elérését se tegye lehetővé.

©

Androidos készülék esetén nagy segítség lehet még a Google Családi Kapcsolat (Family Link) nevű szolgáltatása, ami hosszú évek várakozása után tavasszal Magyarországra is megérkezett.

A szolgáltatás alapvetően két alkalmazásból áll: a Google Family Link szülőknek, valamint a Google Family Link gyerekeknek és kamaszoknak nevű appokból, amelyek közül az elsőt a szülő, a másodikat pedig a gyerek mobiljára kell feltelepíteni. A segítségével Google-fiókot hozhatunk létre a gyerek számára, amin keresztül kezelni lehet a gyerekek által használt alkalmazásokat, figyelni lehet a kijelző előtt töltött idő mennyiségét, de beállíthatunk a használathoz tartozó korlátozást vagy akár zárolni is lehet a készüléket.

Ez utóbbi nemcsak szankcióként használható – sőt, ilyesmivel nem is nagyon érdemes szankcionálni –, hanem akkor is, ha véletlenül elveszne az eszköz, vagy ellopnák azt. A rendszer fontos része a kölcsönös bizalom is, a Google megoldása ugyanis azt nem teszi lehetővé, hogy a gyerek mobilján lévő üzenetküldő alkalmazások tartalmába is beleláthassanak a szülők. A Family Link alkalmazásakor ezt mindenképpen érdemes tisztázni a gyerekkel, hogy ne érezze úgy, hogy folyamatosan megfigyelik.

©

2. Segítség iPhone-osoknak

De mi a helyzet akkor, ha a gyerek nem androidos mobilt, hanem iPhone-t kap ajándékba? Természetesen ezen a rendszeren is rengeteg lehetőség van arra, hogy a szülő már jó előre úgy állítsa be a mobilt, hogy annak használata sem anyagi, sem más milyen szempontból ne veszélyeztesse a gyereket.

A mobilon beállíthatjuk a Képernyőidőt, ami megszabja, hogy naponta mennyi ideig használhatja a gyerek a készüléket. Ehhez nyissuk meg a Beállításokat, majd válasszuk ki a Képernyőidőt. Itt kiválaszthatjuk, hogy a saját (szülő) vagy a gyerek mobiljáról van-e szó, majd a megfelelő idő beállítása után megadhatjuk a kódot, amivel le tudjuk védeni a beállítást, így a gyerek nem fogja tudni azt módosítani.

Ugyanitt – a Beállítások – Képernyőidő menüpont alatt – lehetőségünk van arra is, hogy korlátozzuk a nem kívánt vásárlásokat, legyen szó akár az App Store-ról vagy az iTunesról. Ebben az esetben a Tartalmi és adatvédelmi korlátozások menüpontot kell kiválasztani, ahol egyrészt szintén meg kell adnunk egy, a későbbi módosításhoz szükséges kódot, másrészt beállíthatjuk, hogy milyen korlátozás legyen érvényben a vásárlásokra.

Ha pedig nem szeretnénk, hogy a gyerek olyan tartalommal találkozzon, amelyben szókimondó, vagy nem neki való szöveget találni, akkor a Tartalmi és adatvédelmi korlátozásokon belül a Tartalomkorlátozásokat kell megkeresni, majd kiválasztani a megfelelő tiltást.

De persze megszűrhetjük azt is, milyen webes tartalommal találkozzon a gyerek. Az iOS automatikusan szűrni tudja a webhelyek tartalmát, így a készülékén korlátozhatók a felnőtteknek szóló tartalmak a Safariban és az alkalmazásokban. Ugyanakkor egyenként is felvehetünk webhelyeket a jóváhagyott, illetve a tiltott webhelyek listájára, valamint beállíthatjuk, hogy csak a jóváhagyott webhelyeket lehessen megnyitni. Ehhez a már előbb említett Tartalmi és adatvédelmi korlátozások menüponton belül az Adatvédelmi korlátozások, majd a Webes tartalmak elemet kell megkeresni.

©
©

Ezek után kiválaszthatjuk, hogy milyen korlátozás vonatkozzon ezekre a tartalmakra.

3. Biztonságos keresés

Persze veszély nemcsak a Google Play-ből vagy az App Store-ból leselkedik a gyerekekre, a kereséséknél is találkozhat olyan tartalmakkal, amelyek nem neki valók. Mindez szerencsére megelőzhető, ha eleve beállítjuk, hogy biztonságos legyen a keresés. Androidos eszköz esetén ehhez a Google alkalmazást kell megnyitni a mobilon, majd a Beállítások – Fiók- és adatvédelem opciót kiválasztva bekapcsolni A Biztonságos Keresés szűrője opciót.

©

Ez a beállítás csak a Chrome-böngészővel működik.

4. Adatforgalom-csökkentő

Mivel a készülékhez minden bizonnyal előfizetés, így pedig jó eséllyel mobilinternet is tartozik, érdemes valamilyen szűrővel beállítani, hogy mennyi adatforgalmat használjon az eszköz. A böngészőkbe már beépítették ezt a funkciót, azonban a többi alkalmazás adatforgalmát ez nem szabályozza.

Erre lehet jó az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető, My Data Manager nevű alkalmazás, amelyben beállíthatjuk, milyen mennyiségű adatforgalmat engedélyezzünk egy adott időszakra. Ezzel lehetővé válik, hogy a hó végéig is kitartson a mobilinternet.

5. Gyerekbarát YouTube

A fiatalok jelentős százaléka ma már a YouTube-on keres magának szórakoztató tartalmat, ez azonban – akár csak a Google Play vagy az iTunes esetében – azt is jelenti, hogy belefuthat olyan tartalomba, amibe nem kellene. Éppen ezért érdemes lehet lecserélni a YouTube alkalmazást a gyerekeknek készült verzióra.

Ehhez elsőként a(z androidos) mobilon a Beállítások – Alkalmazások és értesítések – Alkalmazások menüpontokon keresztül keressük ki az appok közül a YouTube-ot, majd tiltsuk le azt. Ezután csak töltsük le az androidos eszközökre, valamint az iPhone-ra és iPadre is elérhető, YouTube Kids nevű, a Google által készített appot, ami kifejezetten a gyerekeknek szóló tartalmakat mutatja. Fontos megjegyezni: nem minden androidos eszközzel kompatibilis az alkalmazás.

6. A zaklatás ellen

Egy 2016-os felmérés szerint Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet az online zaklatás, erről azonban a szülők sokszor nem tudnak. Mindezt kivédeni úgy, hogy a gyerek ne érezze azt, hogy kémkednek utána a szülők és bizalmatlanok, nagyon nehéz, ugyanakkor van már rá hatékonynak ígért megoldás.

Az androidos eszközökre, valamint az iPhone-ra és iPadre is elérhető, Gallery Guardian nevű alkalmazást a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell. Miután a kettőt összepárosítottuk, működésbe is lép a rendszer: ha a gyerek pornográf, meztelen képet kap vagy készít magáról, figyelmezteti a szülőket. Az értesítés csak információkkal szolgál, a képet nem mutatja. Ezután a szülőre van bízva, hogy az információ birtokában mit tesz.

A hivatalos tesztelések alapján a rendszer már most 96 százalékos hatékonysággal szűri ki a zaklatásra gyanút adó fotókat, a BBC saját, 20 fotóval kísérletező tesztjén 60 százalék volt ez az arány. Ugyanakkor ez még mindig óriási segítség ahhoz képest, mint amekkora veszély egy ilyen megoldás nélkül fenyegeti a gyereket.

7. Ne használja szankcionáló eszközként!

Sokan aggódnak a digitális eszközök használatának hatásai miatt, de most egy nemzetközi és egy hazai kutatás is állítja, a technológia nem elvesz valamit a közösből, hanem hozzáad. A gyerekek pedig nem különálló világként tekintenek a digitális térre, így az attól való elzárást sokkal komolyabb szankcióként érzékelik, mint azt a szülő gondolja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról