Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az okos megoldásokkal a lakások biztonsága is növelhető. Az okoszárakkal, kaputelefonokkal és felügyeleti rendszerekkel igencsak megnehezül a besurranók dolga.

„Ha a kaputelefonon hívott fél nincs otthon, az illető akkor is tud válaszolni az IP- (internet protocol) alapú kaputelefonnal összekapcsolt mobiltelefonos alkalmazás révén. Így az analóg hívókkal ellentétben a rossz szándékkal érkező nem tudja meg, hogy üres-e a lakás vagy a ház” – ismerteti a cége által gyártott okos-kaputelefonok egyik előnyét Teleki Zsolt, a Dahua Technology Magyarországért felelős értékesítési igazgatója. Ennek az okoseszköznek a másik előnye, hogy lehetővé teszi telefonon a kétoldalú kommunikációt, azaz például a futárt meg lehet kérni arra, hogy a megrendelt csomagot valamelyik szomszédnak adja át, vagy meg lehet vele beszélni, mikor jöjjön vissza.

©

Az IP-kaputelefon egyben összeköthető az okosotthonok biztonsági rendszereivel: a kamerákkal, a víz-, tűz- és füstérzékelőkkel, illetve a behatolást jelző eszközökkel. „Az a trend, hogy a riasztóközpont szerepét az integrált rendszerek videórögzítője veszi át, amely azonnal értesítést küld a felhasználó mobileszközeire” – magyarázza Teleki Zsolt. Az okosrendszerek többe kerülnek ugyan, mint a hagyományos berendezések – egy társasház esetében például 40 százalékkal magasabb a kaputelefon beszerelésének egy lakásra jutó anyagköltsége –, ám ezek sokkal szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak.

A kaputelefonok mellett az okoszárak is elriaszthatják a betörőket. A piacon lévő ilyen rendszerek általában a felhasználó mobiltelefonja vagy a külön erre a célra gyártott jeladó segítségével azonosítják azokat, akiket be lehet engedni a lakásba. Az okoszárak azért „rendszerek”, mert általában sokkal többet tudnak egyszerű kulcslyuknál és néhány kulcsnál. Rögzítik, hogy ki mikor érkezett, illetve távozott, és figyelmeztethetik a tulajdonost, ha valaki megpróbál behatolni a házba. Az okoszárak többsége ugyanis integrálható az adott otthon biztonsági rendszerébe, és az érzékelői révén azonnal riaszt, ha illetéktelen kezdi babrálni a szerkezetet.

©

Az új generációs zárakat különféle módokon lehet kinyitni. Van, amelyiket a csatlakoztatott okostelefonnal végzett, a kulcselfordításra hasonlító mozdulattal lehet aktiválni. De akad olyan is, amelyiknél elég, ha a csatlakoztatott telefon tulajdonosa hozzáér a zárhoz, és természetesen a telefon is nála van. Egy másik megoldásnál a telefont vagy a jeladót hozzá kell érinteni egy érzékelőhöz, de vannak olyan zárak is, amelyek automatikusan reteszelnek, ha a tulajdonos elhagyja az épületet. Az internethez csatlakozott okoszárak némelyike akár távolról is nyitható.

Mindent egy képernyőről

A szórakoztatóipari termékeknél az integráció, illetve a sokoldalú felhasználhatóság vált az egyik legfontosabb kulcsszóvá. A korábban csak beszélő digitális személyi asszisztensek egyre nagyobb és okosabb képernyőket kapnak. A Lenovo Smart Display például már nagyobb táblagép méretéhez hasonló, és a Google digitális segítője (a Google Assistant) szolgálja ki, a hangvezérelt képernyőn pedig számtalan kiegészítő információ jelenik meg. Ha például valaki a közelben lévő éttermek iránt érdeklődik, akkor a nevek mellett egy térkép is megjelenik.

Hasonló megoldással van jelen a piacon az Amazon is, amely az Echo Show nevű készülékben integrálta a kép- és a hanginformációkat. Viszont a nagy integráció közepette az Echo Show nem játssza le a versenytárs Google tulajdonában lévő YouTube videóit. A Samsung The Wall nevű, lassan már tényleg fal méretű – 146 colos (370 centiméteres) – tévéjének képernyőjét az okosotthonokat működtető rendszerbe lehet bevonni: nemcsak televízióként, hanem multifunkcionális kijelzőként is használható. A dél-koreai óriáscég által az első „moduláris tévéként” reklámozott – azaz káva nélküli –, nemrég bemutatott készülék kijelzőjén szabályozható a kép mérete is: a néző maga döntheti el, éppen mekkorában akarja nézni az adott programot.

Az okoszárak többségénél vannak kulcslyukak, ugyanis a technológia még fejlődőben van, a rendszerek nem mindig reagálnak megbízhatóan, és gondot jelenthet az érzékelőket működtető elemek vagy akár a nyitáshoz használt mobiltelefonok lemerülése is. Az amerikai Yale Assure nevű okoszár viszont már teljesen kulcs nélküli, az ajtót a csatlakoztatott mobiltelefon elfordításával lehet kinyitni. Ha pedig elvész vagy lemerül a mobil, akkor számkód beütése után lehet bejutni a házba.

Az okoslakásriasztó-rendszerek már több éve a piacon vannak. Az szinte „kötelezővé vált”, hogy a hálózatok vezeték nélküli kapcsolatra épüljenek, és távolról, mobilapplikációkkal is irányíthatók legyenek. A gyártók most azon versenyeznek, hogy minél egyszerűbb legyen a rendszerek telepítése. A legkorszerűbb szisztémák – köztük az amerikai Nest Secure – már odáig jutottak, hogy a hálózat összerakása alig bonyolultabb, mint egy elektromos eszköz bekapcsolása.

A riasztórendszerhez tartozó telefonos applikációval először le kell olvasni – lényegében regisztrálni – a rendszer élesítéséhez szükséges jeladókon lévő apró QR-kódot, majd meg kell határozni, hogy az adott jeladó állandó, vagy csak ideiglenes felhatalmazást adjon a riasztó kezelésére (átmeneti engedélyre például akkor lehet szükség, ha egy vendég korlátozott ideig használja a lakást). Ez után az érzékelők és azok QR-kódjai következnek, amelyek alapján az applikáció segít abban, hová kell elhelyezni az öntapadós felülettel ellátott szenzorokat. A rendszer ki- és bekapcsolásához nincs szükség számsorok beütésére, elég a jeladót hozzáérinteni a központi egységhez.

A Nest Secure három állásban lehet: be-, illetve kikapcsolt állapotban, valamint úgy, hogy csak a nyitásérzékelők működnek. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha az otthoniak a házban vannak, viszont biztosak akarnak lenni abban, hogy illetéktelenek nem léphetnek be. Ablaknyitáshoz gombnyomással ki lehet kapcsolni az adott nyílászárót figyelő érzékelőt, így a szellőztetéshez sem kell deaktiválni az egész rendszert.

A riasztórendszereknél tapasztalható másik trend az, hogy azokat egyre inkább összekapcsolják a különféle gyártók által ajánlott digitális személyes asszisztensekkel, az Amazon Alexájával, vagy az Apple Sirijével. Így a rendszerek hangutasítással is működhetnek, és akár integrálhatók a többi okosotthon-megoldással is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok