szerző:
hvg.hu

A világon elsőként mutatta be az 1 TB-os memóriakártyát a Lexar, beelőzve ezzel a nagy rivláis SanDisket, amely már 2016-ban bemutatta a saját prototípusát. A hatalmas tárhelyet viszont nem adják olcsón.

Két évnyi munka gyümölcsét arathatta le csütörtökön a Lexar nevű cég, amely a világon elsőként rántotta le a leplet az 1 TB-os SDC memóriakártyáról. A fejlesztők sokat dolgoztak az eszközön, a munkálatok még 2016-ban kezdődtek el. Abban az évben egyébként a SanDisk is bemutatta a saját prototípusát, ám ezzel csak az elméleti elsőséget szerezték meg.

A Lexar Professional 633x névre keresztelt modellje UHS-I-es sebességosztályba tartozik, de a fejlesztők szerint így is 95 MB/s-os átviteli sebességgel dolgozik. Videózásnál ez a legtöbb kamera számára már elegendő ahhoz, hogy 4K-s felvételeket tudjanak vele rögzíteni.

©

Hogy milyen gyorsan fejlődik a memóriakártyák piaca, az jól látszódik azon, hogy nagyjából 15 évvel ezelőtt mutatták be az első 1 GB-os változatot. 2012-ben már a 256 GB-os verzió volt az újdonság, kicsivel több mint hat év elteltével pedig már ennek a kapacitásnak a négyszerese fér rá egy kártyára. A Lexar pedig újabb ambiciózus célt tűzött ki maga elé: 2034-re szeretnék elérni az 1 petabájtos, vagyis az 1000 TB-os méretet.

A cég az 1 TB-os memóriakártya árát 500 dollárra (kb. 139 ezer forint) lőtte be, de ennél minden bizonnyal jóval drágábban kerül majd a boltok polcaira.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Jönnek a 128 TB-os SD kártyák

128 TB szinte elképzelhetetlenül nagy tárhely, és hamarosan egy kis SD kártya érkezhet ilyen jellemzővel, ráadásul igazán imponáló adatátviteli sebességgel.

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát