szerző:
hvg.hu

A helyszínre vonuló mentőautók pontos másával megegyező szimulátort adtak át a Szegedi Tudományegyetemen. Az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményeit biztosító zárt mentőautó az egészségügyi szakokon tanulók képzését segíti.

Az intézmény közlése szerint az eszközzel gyakorolható az összes mentési helyzet, belgyógyászati, traumatológiai esetek, különféle közúti sérülések ellátása, alapvető sürgősségi kórképek ismertetése és gyakorlati oktatása. A valósághű gyakorlatok alatt, a zárt mentőautóban zajló eseményeket is nyomon lehet követni, s így a hallgatók tapasztalt instruktorok segítségével, biztonságos körülmények között szerezhetik meg az önálló munkavégzéshez szükséges szakmai rutint – írja az egyetem.

A mentőautó-szimulátor az alapvető technikai tudás fejlesztése mellett lehetőséget biztosít a szokatlan vagy váratlan helyzetek oktatására is. A feladatok elvégzését a társak és a külső megfigyelői csoportok is figyelemmel kísérhetik, így lehetőség nyílik a teljesítmény objektív értékelésére és a tapasztalatok közös kiértékelésére is.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE ÁOK) Skills Központjának bejárata mellett elhelyezett mentőautó-szimulátor a helyszínre vonuló mentőautók pontos mása. A Mercedes-vázra épített 48,8 millió forint értékű oktatási rendszer eszköztára teljesen megegyezik a jelenleg használt és az utakon futó autókéval.

Ebbe, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által koordinálva kiosztott, uniós pályázati pénzből származó, közel 50 milliós összegbe az sajnos már nem fért bele, hogy az intézmény sajtószobájában 2019-ben is vállalható minőségű, nagy felbontású képeket tegyen közzé a szimulátorról.

©
©

Tőlünk nyugatabbra az éles mentési helyzetekben is komoly technológiákat alkalmaznak. Tudja, mi a különbség, ha Magyarországon hívja a mentőket, vagy ha Dániában? Egy élet múlhat rajta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Fotók jöttek az M3-ason történt szörnyű baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt szörnyű baleset helyszínéről

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása