szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube száműzi ajánlórendszeréből videókat, amelyek nem sértik ugyan a tartalmi irányelveket, de nem is tekinthetők biztonságosnak.

Nagy változás előtt áll a YouTube, és ennek az összeesküvés-elmélet vagy az áltudományos videók terjesztői a legkevésbé sem fognak örülni. A platform algoritmusát ugyanis úgy változtatják meg a fejlesztők, hogy lehetőség szerint többé ne ajánljon ilyen videókat a rendszer a felhasználóknak.

A cég nemrég egy blogposztban írt arról, hogy közeleg a változás a videómegosztóra. (Ez nem az első ilyen változás lesz, egy úfajta videóajánlási rendszer tesztelését már el is kezdték.) A tervek szerint a fent említett változással azokat a tartalmakat gyomlálnák ki, amelyek nem sértik meg ugyan a felhasználási feltételeket, de nem is mondhatók biztonságosnak, hiszen valamilyen módon ártanak a felhasználóknak.

A fejlesztők példát is hoztak erre. Ezek szerint ilyen tartalomnak minősül az a videó, amelyben

  • mindenféle csodaszert ajánlgatnak azt állítva, hogy az meggyógyít egy súlyos betegséget,
  • nyilvánvaló tudományos blődséget állítanak, például, hogy a Föld lapos, illetve
  • hamis állításokat tesznek (összeesküvés-elméletet gyártanak) egy történelmi eseménnyel, például a 2001. szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatban.

Bár ezeket a tartalmakat továbbra sem törlik a platformról, a változás értelmében sokkal nehezebb lesz megtalálni őket, a rendszer ugyanis nem fogja ajánlani ezeket.

[Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube]

A tartalmak szűrését az algoritmus mellett a moderátorok is végzik majd. A változást először az Egyesült Államokban próbálják majd ki, és ha beválik, valószínűleg az egész világra kiterjesztik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Prőhle: Mindenki jobban jár, ha Demeter marad a PIM élén

Prőhle: Mindenki jobban jár, ha Demeter marad a PIM élén

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere