szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritka, különösen izgalmas feladatot adott a molekuláris patológiával foglalkozó tudósoknak a Spandau #7 címkével ellátott üveglemez.

A második világháború egyik utolsó igazi összeesküvés-elmélete a Rudolf Hess-ügy. 1941 májusában a náci párt „helyettes Führere” saját repülőjével, holdfénynél navigálva Dél-Skóciába repült, hogy különbékét tárgyaljon ki az Egyesült Királyság és a Harmadik Birodalom között – idézi fel a Múlt-kor történelmi magazin. Hess számítása nem jött be, földet érését követően őrizetbe vették, majd a nyugati szövetségesek és a szovjetek által közösen ellenőrzött spandaui börtönbe zárták, ahol egészen 1987-es öngyilkosságáig élt.

Már a kezdetektől voltak emberek – közéjük tartozott például Franklin D. Roosevelt amerikai elnök is –, akik szerint a „hetes számú spandaui fogoly” nem Rudolf Hess volt.

A náci tiszt földi maradványait 2011-ben hamvasztották el, ám ezzel nem semmisült meg Hess minden ismert DNS-e. Spandaui rabsága során ugyanis minden rab, rendszeres orvosi vizsgálaton esett át. Egy 1982-ben vett vérmintát tartalmazó üveglemezt már a kilencvenes években is szerették volna megvizsgálni molekuláris patológusok, ám várni kellett a tudományos lehetőségek kibővülése mellett arra is, hogy Hess egy élő leszármazottjáról DNS-mintát vehessenek az összehasonlításhoz – írja a Múlt-kor, ahol további érdekességek is olvashatók a vizsgálatról és Hess életéről.

Forensic Science International Genetics című tudományos folyóiratban közölt eredményről már mi is beszámoltunk: a statisztikai analízis szerint 99,99%-os a valószínűsége annak, hogy a tárgylemezen található vérminta Hess élő rokonának egy közeli családtagjától származik. A vizsgálat kapcsán két, történettudományos szempontból érdekes képet is közzétettek a tudósok. Egyiken a szóban forgó vérmintát tartalmazó, Spandau #7 címkével ellátott üveglemez látható, másikon pedig a náci Führer-helyettes vérmintája mikroszkóp alatt.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!