szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google a 2018-as I/O fejlesztői konferenciáján mutatta be az újragondolt Google Térképet, amelyben gyökeresen megújulhat a navigáció.

A Google-nél már hagyomány, hogy minden év májusában megtartják a cég I/O fejlesztői konferenciáját. Így volt ez 2018-ban is, ami igen emlékezetesre sikeredett: itt láthattuk először, milyen elképesztően precíz tud lenni a mesterséges intelligencia, de bemutattak egy, a Google Térképet érintő újdonságot is.

A cég egy teljesen újragondolt rendszer alapján képzeli el a szolgáltatás jövőjét, amelyben az iránymutatást immár a kiterjesztett valóság is segíti. A külső szemlélőként apró újításnak tűnő megoldás valójában több mint érdekes és értékes praktikum: elég lesz csak felemelni a telefont, amely a kamerát használva az előttünk lévő objektumokra vetíti majd a helyesirány felé navigáló ikonokat és egyéb jelzéseket. A fejlesztéssel így az ismeretlen helyszíneken való tájékozódás a korábbiaknál is sokkal egyszerűbbé válik.

A technológia egyelőre még mindig fejlesztés alatt áll, a The Wall Street Journal újságírója már megkapta a fejlesztés korai szakaszában álló alkalmazást, hogy kipróbálja, mire is képes.

A beszámoló szerint az app először a GPS segítségével megnézi a felhasználó pozícióját, majd a Google Street View adatai alapján pontosítja azt. Ezután a kiterjesztett valóság segítségével nagy nyilakat mutat a Térkép, ezzel segítve a felhasználót a navigálásban.

A jelek szerint viszont ezt a felületet nem azért alkották meg, hogy a végtelenségig ezt használjuk. Az app is azt javasolja, hogy miután megnéztük, hogy merre kell menni, váltsunk vissza a hagyományos Google Térképre.

A felhasználói élményekkel foglalkozó Rachel Inman szerint éppen ezért a kiterjesztett valósággal operáló navigáció valószínűleg arra lesz jó, hogy a buszról vagy vonatról leszállva megnézzük, merre is érdemes elindulni – írja a The Verge. Hogy az újdonság mikorra lesz mindenki számára elérhető, azt egyelőre nem lehet tudni. Annyit már tudni, hogy hamarosan a felhasználók egy kis csoportján kezdik majd el tesztelni, mindenki más azonban csak akkor kaphatja meg, ha már a Google is úgy gondolja, hogy minden rendben ment a tesztekkel.

A fejlesztés mindenesetre annak a fényében is érdekes, hogy mit szeretne kezdeni a Google a Térkép szolgáltatásával. Mivel a felhasználók körében igen népszerű Waze is a cég tulajdonában van, a Google Maps pedig az elmúlt időben egyre több új funkciót és fejlesztést kapott, a házon belül egy elég erős konkurenciaharc kezd kialakulni. Egyesek szerint mindez azt jelentheti, hogy a Google épp kinyírni készül a Waze-t.

Hogy ezzel ki jár jól és ki rosszul, azt most még nehéz lenne megmondani, hiszen ahány felhasználó, annyiféle nézőpont lehet az egyes navigációs appok előnyeivel/hátrányaival kapcsolatban. A témával a HVG csütörtökön megjelenő számában bővebben is foglalkozunk, a lapban a különféle navigációs eszközök – készülékek és alkalmazások – előnyeiről és hátrányairól is írunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz

Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz

Koronavírus-gyanú miatt nem rendel a pilisborosjenői háziorvos

Koronavírus-gyanú miatt nem rendel a pilisborosjenői háziorvos

Így számolhatjuk ki az özvegyi nyugdíj, árvaellátás és szülői nyugdíj összegét

Így számolhatjuk ki az özvegyi nyugdíj, árvaellátás és szülői nyugdíj összegét