szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 2020 júniusában indítja útjára következő Mars-járóját a NASA, ami 2021-ben ér oda a szomszédos bolygóra.

Bár egyelőre még csak 2018 végén járunk, azt már most kijelenthetjük, hogy tudományos szempontból hihetetlenül izgalmasan indul majd a következő évtized. A NASA a Mars 2020 nevű projektben 2020 nyarán lövi majd fel a legújabb Mars-járót, ami a tervek szerint 2021-ben éri majd el a szomszédos bolygót. (Hogy milyen felszerelést visz majd magával, arról itt írtunk korábban.)

A NASA több ezer potenciális leszállási pontot vett figyelembe a misszióhoz, a választás végül a Jezero kráterre esett. A kutatók szerint a hely geológiai szempontból rendkívül gazdag, a formák 3,6 milliárd évesek lehetnek, amely segíthet megválaszolni a bolygó fejlődésével és az asztrobiológiával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Mindez forradalmasíthatja azt, hogy miként gondolunk a Marsra és annak fejlődésére.

©

A Mars-járó nemcsak lakható területeket keres, de olyan kőzetmintákat is keres, amelyeket egy későbbi misszió során akár vissza is lehetne juttatni a Földre.

Ken Farley, a projekt egyik tudósa szerint már régóta szemezgetnek azzal, hogy a Jezero kráterben szálljon le egy misszió, eddig azonban túl veszélyes lett volna. A leszálláshoz szükséges technológia azonban jelentős fejlődésen ment keresztül, így eljött az idő, hogy elinduljanak a célpont felé.

A Mars-misszióval kapcsolatos másik fejlemény, hogy néhány napja egy volt űrhajós azt mondta, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!