szerző:
hvg.hu

A tervek szerint 2020 júniusában indítja útjára következő Mars-járóját a NASA, ami 2021-ben ér oda a szomszédos bolygóra.

Bár egyelőre még csak 2018 végén járunk, azt már most kijelenthetjük, hogy tudományos szempontból hihetetlenül izgalmasan indul majd a következő évtized. A NASA a Mars 2020 nevű projektben 2020 nyarán lövi majd fel a legújabb Mars-járót, ami a tervek szerint 2021-ben éri majd el a szomszédos bolygót. (Hogy milyen felszerelést visz majd magával, arról itt írtunk korábban.)

A NASA több ezer potenciális leszállási pontot vett figyelembe a misszióhoz, a választás végül a Jezero kráterre esett. A kutatók szerint a hely geológiai szempontból rendkívül gazdag, a formák 3,6 milliárd évesek lehetnek, amely segíthet megválaszolni a bolygó fejlődésével és az asztrobiológiával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Mindez forradalmasíthatja azt, hogy miként gondolunk a Marsra és annak fejlődésére.

©

A Mars-járó nemcsak lakható területeket keres, de olyan kőzetmintákat is keres, amelyeket egy későbbi misszió során akár vissza is lehetne juttatni a Földre.

Ken Farley, a projekt egyik tudósa szerint már régóta szemezgetnek azzal, hogy a Jezero kráterben szálljon le egy misszió, eddig azonban túl veszélyes lett volna. A leszálláshoz szükséges technológia azonban jelentős fejlődésen ment keresztül, így eljött az idő, hogy elinduljanak a célpont felé.

A Mars-misszióval kapcsolatos másik fejlemény, hogy néhány napja egy volt űrhajós azt mondta, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam