szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy kockázatot vállalnak azok, akik a mellékhatásoktól félve nem úgy szedik a koleszterin-csökkentő gyógyszereket, ahogy azokat kellene – derítette ki egy átfogó, új kutatás. A szakemberek azt állítják, akik nem szedik a felírt szert, jóval nagyobb eséllyel halnak meg egy éven belül.

A magas koleszterinszint következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek leghatékonyabb gyógyszerei közé tartoznak a koleszterin-csökkentő tabletták. Azonban sokan – a kötelezően feltüntetendő mellékhatásoktól tartva – felülbírálják az orvosi előírását, és kisebb adagban vagy egyáltalán nem veszik be ezeket, nem is gondolva arra, hogy épp ezzel sodorják veszélybe magukat.

A JAMA Cardiology szaklapban megjelent kutatási eredmény szerint az a beteg, aki csupán a felét veszi be a gyógyszerének, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel hal meg szív- és érrendszeri rendellenességben, mint az a páciens, aki az orvosság 90 százalékát bevette. A kockázatok még nagyobbak azoknál, akik abbahagyják a gyógyszerszedést – írja a DailyMail.

©

A vér koleszterinszintje a szervezet (pontosabban a máj) koleszterin-termelésétől függ, és még a legszigorúbb diétával is legfeljebb 10-05 százalékos lehet a koleszterin-csökkenés. Az erre szakosodott gyógyszerekkel (amelyeknek a sztatin a hatóanyaguk) viszont akár 30-50 százalékos LDL (low density lipoprotein, „rossz koleszterin”) csökkenés is elérhető.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói több mint 340 ezer olyan veterán katona egészségi állapotát követték, akiknek ismert koszorúér betegségük volt. A vizsgálat első évében 22 ezer haláleset történt, amelyeket összefüggésbe lehetett hozni az elégtelen sztatin-bevitellel: a halál azoknál következett be a legnagyobb valószínűséggel, akik a szükséges adagnak csak a felét vették be. A halálozási kockázat fokozatosan csökkent a sztatin-bevitel növekedésével.

A londoni Imperial College professzora szerint ez az eddigi egyik legnagyobb, átfogó kutatás, és az eredményei erőteljes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy kapcsolat van a sztatinok nem megfelelő szedése és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozási szám 30 százalékos növekedése között. Egyéb vizsgálatok eredményeivel összevetve – állítja a professzor – az a kutatás is alátámasztja, hogy nincs igazuk azoknak, akik szerint a sztatinoknak több a káruk, mint a hasznuk.

[Eddig alábecsülték: ezek a gyógyszerek drámaian csökkentik a koleszterinszintet]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a Juventus vezetőedzőjét

Kirúgták a Juventus vezetőedzőjét

Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét