szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nézze meg tüzetesebben a cikkhez használt fotót. Megvan? Akkor most eláruljuk: a képen szereplők valójában nem léteznek, minden, amit lát, egy ügyes algoritmus munkája.

Az, hogy a mesterséges intelligencia mennyire veszélyes tud lenni, azt az Elon Musk (és Sam Altman) által alapított OpenAI kutatóinak algoritmusa is bemutatja. Ez a program valótlanságok terjesztésére képes, ám a gépet nem csak ilyen munkára lehet felhasználni.

Az Uber egyik szoftvermérnöke, Philip Wang egy olyan weboldalt készített, amely minden frissítéskor egy-egy portréfotót tölt be. Ez önmagában még nem nagy találmány, számos ilyen szolgáltatás létezik. Csakhogy a Wang oldalán szereplő egyének igazából nem léteznek. Nem elhunytakról van szó, hanem a szó legszorosabb értelmében összerakott emberekről, akiknek a fotóját az Nvdidia által készített mesterséges intelligencia, a GAN (generative adversarial network) állítja össze. Mint az alábbit is.

©

Wang a fejlesztésről szólva azt is elárulta a Motherboardnak, hogy az algoritmus minden alkalommal (vagyis akárhányszor ráfrissítünk az oldalra) apró részletekből állítja össze a képet. Azaz nem csak összeválogat egy-egy adatbázisban fellelhető jellemzőt, maga választja ki, hova és mi kerüljön, mindezt ráadásul úgy, hogy érzelmeket is képes megjeleníteni.

Az oldalt Wang azért készítette, hogy felhívja a közvélemény figyelmét, hol tart ma a technológia, és milyen könnyen félrevezethető valaki, ha csak az érzékeire hagyatkozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!