szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másfél éven át vizsgálta a brit törvényhozás egyik bizottsága, hogy a Facebook (és más techóriás cégek) mi mindent tettek az álhírek terjedése, valamint a felhasználói adatok védelme érdekében. A jelentést hétfőn hozták nyilvánosságra.

Hogy az álhírek terjedése és a különböző adatszivárgási botrányok milyen komoly problémát jelentenek a Facebook felhasználói számára (is), azt talán senkinek sem kell bemutatnunk. Mindezek miatt az elmúlt időszakban számos országban indult vizsgálat, amely a közösségi oldal, valamint más nagy technológiai cégek felelősségét vizsgálta a dologban. A brit törvényhozás Digitális-, Kulturális-, Média- és Sport Bizottsága (DCMS) az elmúlt másfél évben folytatta le ezt a vizsgálatot, most pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a Facebookot más techóriás vállalattal együtt meg kellene regulázn.

A hétfőn közzétett jelentés szerint

a cégek képtelenek voltak megvédeni a felhasználók adatait, illetve magukat a felhasználókat a dezinformációtól.

A DCMS ezért azt javasolja, a cégeket egy független felügyelőszervezet ellenőrizze, és fogalmazzanak meg egy etikai kódexet is a tech vállalatok működésével kapcsolatban. Az elképzelés szerint a szervezet pénzbüntetésre ítélhetné a cégeket, ha azok nem képesek fellépni a platformon megjelenő ártalmas vagy illegális tartalommal szemben annak ellenére, hogy erre ígéretet tesznek. Szerintük a Facebook és társai jelenleg azzal mentegetőznek, hogy a platformon megjelenő tartalomért nem vállalnak felelősséget.

©

A bizottság emellett azt javasolja, a törvényhozás vizsgálja át (és adott esetben módosítsa) a választási törvényeket, hogy mindig világos legyen, ki fizet a különböző politikai hirdetésekért. Ahogy az openDemocracy egy korábbi vizsgálata rámutatott: a Facebook hirdetési szabályai koránt sem elegendőek ahhoz, hogy ezen a téren átlátható legyen az oldal.

A Facebook brit irodája levélben juttatta el közelményét a Mashable-hoz, amelyben azt írják, egyetértenek a bizottság a választás átláthatóságával, valamint az álhírekkel kapcsolatos észrevételeivel.

Mint írják, nyitottak egy elfogadható szabályozás kialakítására, valamint a választási törvények reformját is támogatják. Emellett azt is megjegyezték, az elmúlt egy évben igen komoly lépéseket tettek a platform kitisztítására vonatkozóan. A kifogásolt tartalmak felderítésére felállított csapat létszámát megháromszorozták, emellett a mesterséges intelligencia fejlesztésére is többet költöttek, mint korábban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyobb teljesítmény kevesebb energiával: itt a Qualcomm új processzora, a Snapdragon 888

Nagyobb teljesítmény kevesebb energiával: itt a Qualcomm új processzora, a Snapdragon 888

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek