szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaspersky Lab legfrissebb felmérése szerint jól látható szakadék mutatkozik az európai szervezetek informatikai döntéshozói szerint a saját szervezetükben meghozott megelőző intézkedések, és a tényleges intézkedések között. Míg a megkérdezettek 83%-a nyilatkozott úgy, hogy megtette a megfelelő óvintézkedéseket a kibertámadások megelőzésére, mindössze 41 százalékuk biztosít biztonsági képzést minden alkalmazottuk számára és csupán 53 százalékuk véli úgy, hogy szervezete megbízható biztonsági politikával rendelkezik.

Az a tény, hogy az elmúlt években a kiberbiztonság bekerült a mainstream média hírei közé, hozzájárul ahhoz, hogy a vállalatok jobban tisztában legyenek a kibertámadások által okozott károk komplexitásával. A Kaspersky Lab  hat európai ország – Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Románia – informatikai döntéshozóinak körében végzett kutatásának eredménye szerint minden második informatikai döntéshozónak (51%) nehézséget okozna felbecsülni az összes okozott veszteséget egy kibertámadás után, mivel a hatás széleskörű és magában foglalja a hírnévvesztést is. A legnagyobb arányt az Egyesült Királyságban regisztrálták (62%), ezt követte Spanyolország (54%). Ugyanakkor az informatikai döntéshozók 57 százaléka tisztában van azzal, hogy a támadók folyamatosan fejlesztik eszközeiket és taktikáikat, ezért úgy érzik, hogy a kiberbűnözők könnyedén indíthatnak támadást anélkül, hogy bármilyen nyomot hagynának kilétükkel kapcsolatban.

A felmérés szerint az internetes döntéshozók 79 százaléka egy számítógépes támadás esetén tudni szeretné, hogy ki állt a támadás mögött. Az informatikai döntéshozók 68 százaléka azonban úgy érzi, hogy nagyon ritka, hogy a kibertámadások indítóit elfognák és bíróság elé állítanák.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy nagy eltérés van a vállalkozások magukba vetett bizalma, miszerint képesek lennének megállítani egy kibertámadást, és a ténylegesen meghozott megelőző intézkedéseik között – hívja fel a figyelmet a kiberbiztonsági cég. A megkérdezettek több mint fele (53%) egyetért abban, hogy szervezetük képes lenne hatékonyan megállítani egy kibertámadást saját területén, és a döntő többség (83%) állítása szerint szervezetük megelőző intézkedéseket hoz a kiberbiztonsági események megelőzésére. A részletes adatokban azonban drámai változások tapasztalhatók: bár az informatikai döntéshozók 53 százaléka egyetért abban, hogy a szervezetük megbízható biztonsági politikával rendelkezik, mindössze tízből négy (41%) európai vállalkozás biztosít az összes munkavállalója számára kiberbiztonsági képzést – Franciaországban és az Egyesült Királyságban ez az arány egyharmados (33 és 34%).

Az informatikai csapataik számára kiberbiztonsági képzést nyújtó gazdálkodó szervezetek száma valamivel magasabb, mint azoké, akik az összes alkalmazottnak biztosítják a képzést: 4 százalék, szemben a 41 szzalékkal. Ez azonban nem elég, mivel korábbi kutatások azt mutatták, hogy a 2017-es kiberbiztonsági incidensek közel felét (46%) amunkavállalók okozták – legtöbbjük pedig olyan volt, aki nem informatikai osztályokon dolgozott.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európai vállalkozások majdnem egyharmada támaszkodik kibervédelmi hírszerzési jelentésekre (30%) a fenyegetések kapcsán, ami arra utal, hogy egyre több informatikai döntéshozó felismeri, hogy fontos, hogy az informatikai csapatok magas minőségű fenyegetési információkkal rendelkezzenek, hogy a legjobb reagálást tudják előkészíteni az incidensekre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt