A japánok megelégelték, hogy alig tudunk valamit a sötét anyagról

Új kutatás indult a sötét anyag után a japán részecskegyorsítóban, a SuperKEKB hétfőn kezdte meg kutatássorozatát.

  • MTI MTI
A japánok megelégelték, hogy alig tudunk valamit a sötét anyagról

A Tokió közelében lévő Cukubában található SuperKEKB részecskegyorsítóban elektronokat és pozitronokat ütköztetnek. A Belle II. detektorban regisztrálják az első részecskeütközéseket. A detektor adataitól a kutatók azt remélik, hogy új információkat szolgáltatnak az anyag és antianyag, valamint a sötét anyag különbözőségeiről.

A SuperKEKB abban különbözik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjétől (LHC), hogy kevesebb energiával nagyobb interakciós arányt ér el. Ezáltal lehetővé válnak a precízebb mérések.

A Belle II. kísérlet célja, hogy 50-szer több adatot gyűjtsön össze, mint elődje, a Belle, amely 2010-ig üzemelt. Itt mutatták ki először az anyag és antianyag különbözőségeit. Ezeket Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide japán fizikusok írtak le elméletükben, amelyért 2008-ban fizikai Nobel-díjat kaptak.

"Eddigi tudásunkkal az univerzum energiatartalmának csak mintegy öt százaléka írható le, a sötét energia és a sötét anyag tulajdonságai azonban nem. Reméljük, hogy az új detektorral az eddig ismert standard modellen túli eredményeket is elérünk" – mondta Christoph Schwanda, a SuperKEKB tizenegy tagú osztrák kutatócsoportjának tagja.

A Belle II. kísérletsorozat 2027-ig tart.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.