szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő eredményre jutottak a szúnyogokkal kapcsolatos kutatásaik során a Malajziai Egyetem munkatársai. Azt mondják, az elektronikus zene olyan "fülsüketítő" a rovarokra nézve, hogy nem bírják, inkább odébbállnak.

Ha valami, hát a szúnyogokkal való küzdelem minimum ősidők óta zajló tevékenység. A szakemberek számos ellenszert kifejlesztettek már a rovarok távoltartása érdekében, mostanra különféle kencék, cseppek is kaphatók, nemrég pedig újabb "fegyverrel" bővült a lista: az elektronikus zenével, azon belül is Skrillex egyik remekművével.

A BBC beszámolója szerint a Malajziai Egyetemen dolgozó tudóscsapat az egyiptomi csípőszúnyoggal (Aedes aegypti) végzett kísérleteket. Arra voltak kíváncsiak, hogyan védekezhetnek ellenük. A kutatók azért is választották ezt a szúnyogfajt, mert ezek egyedei terjesztik a dengue- és sárga-, továbbá a Chikungunya-lázat is.

Az Acta Tropica oldalán megjelent tanulmány szerint a tudósok az amerikai zeneszerző Scary Monsters And Nice Sprites című számát játszották le a szúnyogoknak, ebben a számban ugyanis jól keverednek a nagyon magas, illetve nagyon alacsony frekvenciájú hangok.

A kutatók azt találták, hogy a szúnyogok ugyancsak reagáltak a különleges elektronikus zenére, ám az effelé alkotásokat kedvelő emberekkel szemben őket gyakorlatilag kínozta: a zene lejátszása közben nagy mértékben csökkent a szexuális aktivitásuk, kevesebbszer csíptek, és így kisebb eséllyel is szívtak vért az áldozatukból.

A tudósok szerint a hangtartományok vizsgálata kapcsán van még pár dolog, amit tisztázniuk kell, de a kísérletben lejátszott nóta egyértelműen elriasztja a csípőszúnyogokat.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyerekek személyes adatainak gyűjtéséért perelték be a TikTokot

Gyerekek személyes adatainak gyűjtéséért perelték be a TikTokot

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Doku360: A család sem aludna jól, ha azon aggódnék, hogy ez kockázatos

Doku360: A család sem aludna jól, ha azon aggódnék, hogy ez kockázatos