szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt 25 évben Európa-szerte csökkent a rovarokkal, bogarakkal, hernyókkal táplálkozó madarak száma – állapította meg egy új tanulmány.

Átlagosan 13 százalékkal csökkent a számuk 1990 és 2015 között Európában – írták a kutatók a Conservation Biology folyóirat márciusi kiadásában megjelent tanulmányukban. A kutatásban két intézet, a frankfurti Senckenberg Biodiverzitás és Klímakutató Központ és az Integrációs Biodiverzitás-kutatás Német Központjának tudósai vettek részt.

"Feltehetően több dolog is közrejátszik: a rovarok eltűnése miatti táplálékhiány, a sövények, ezzel a költőhelyek megszűnte és a földek megművelése" – sorolta a rovarevő madarak számának csökkenését magyarázva Katrin Böhning-Gaese, a tanulmány egyik szerzője.

Mint rámutatott, nagyjából az Európában élő madárfajok fele táplálkozik rovarokkal, a mindenevő madárfajoknál nem tapasztaltak hasonló visszaesést.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a rovarevő madarak száma nem egyenlő arányban csökkent Európa minden részén. Sok fajnak stabil maradt a populációja, különösen azoké, amelyek jobban tudtak alkalmazkodni a megváltozó környezethez.

Másfél éve egy nemzetközi kutatócsoport világított rá, hogy jelentősen csökken a repülő rovarok száma. Ez idővel minden nem csak a rovarevő madarak, hanem földi élőlény, így az ember számára is veszélyessé válhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportcsarnok készül a Dunakanyarban – ha kell, ha nem

Sportcsarnok készül a Dunakanyarban – ha kell, ha nem

Marabu Féknyúz: Ezek nem a járványadatok

Marabu Féknyúz: Ezek nem a járványadatok

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező