szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kicsit a magyarok is magukénak érezhetik az Európai Déli Obszervatórium szerdai bejelentését, egy hazai szakemberek által üzemeltetett weboldalon publikálják majd ugyanis az első, igazi fotókat egy fekete lyukról.

A magyar Cheppers fejlesztő cég üzemelteti azt a honlapot is, amelyen az amerikai National Science Foundation ma közzéteszi az első képeket egy fekete lyukról. Az Event Horizon Telescope (EHT) projekt weboldala mögötti infrastruktúrát a hazai cég felkészítette a kiugró, várhatóan akár tízmilliós nagyságrendű terhelésre – áll a vállalat közleményében.

Az emberiség még soha nem láthatott igazi képeket fekete lyukakról, így az esemény egyben tudományos szenzáció is.

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics webes jelenléte a Drupal OpenScholar alkalmazásra épül, mely rendszer fejlesztésében a magyar csapat is közreműködött. A mögöttes infrastruktúrát az Amazon Web Services (AWS) cloud szolgáltatásaira építve pedig a Cheppers tervezte, és ők is üzemeltetik egy éve. Az Event Horizon Telescope projekt weboldalán fogják nyilvánosságra hozni a fekete lyukakról készült első felvételeket.

A közép-európai idő szerint 15 órakor kezdődő közvetítés iránt óriási az érdeklődés a világ minden táján, ezért a várhatóan hatalmas terhelésre felkészülve a magyar Cheppers lehetővé tette, hogy egyidejűleg akár 10 millió látogató is megtekintse az általa üzemeltetett webes felületen publikált képeket.

Büszkeséggel tölt el, hogy az Event Horizon Telescope projekt weboldala mögötti infrastuktúra üzemeltetőiként a részesei lehetünk egy olyan, tudományos világszenzációnak és fontos csillagászati mérföldkőnek számító eseménynek, mint a fekete lyukakról készített első fényképek bemutatása

– hangsúlyozta Oroszvári Péter, a Cheppers Zrt. alapító-vezérigazgatója.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!