szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CD-lemezek bár idejétmúlt eszközök, még mindig biztonságosnak tekinthetők, ha adattárolásról van szó. Napjaink egyik legfontosabb dokumentumát, a Mueller-jelentést is ezen adták ki.

A CD-k valamikor egy korszak meghatározó eszközei voltak, azonban napjainkra sem tűntek el teljesen. Ennek adatbiztonsági okai is vannak, ugyanis a dokumentumok lemezeken őrzése, illetve továbbadása még mindig sokkal biztonságosabb, szemben például egy USB-kulccsal.

A világ legtöbb szerkesztőségében most valószínűleg lázasan forgatott Mueller-jelentést ugyancsak ilyen adattárolókon juttatták el a Kongresszusnak – írja az AP. A Donald Trump, valamint az oroszok kapcsolatát vizsgáló dokumentum több mint 400 oldalas, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kiadását és szállítását is komoly biztonsági intézkedések előzték meg.

A jelentést ezért CD-lemezeken kapták kézhez az amerikai szenátorok és a képviselők, aminek persze más okai is vannak. Ha véletlenül illetéktelen kezekbe jutna, az idejétmúlt technika miatt sokkal nehezebb a sokszorosítása, így pedig a rajta lévő adatok terjesztése is. Egy USB vagy Word-dokumentum esetén már más a helyzet, azokat sokkal könnyebb tovább adni. Előbbit ráadásul gyorsabb is feltörni, míg egy online szolgáltatás pedig potenciális célpont a hackerek számára. 

A jelentés CD-ken való szállítása egyébként fel is adta a leckét a képviselőknek, ugyanis olyan számítógépeket kellett keresniük, amik rendelkeznek (működő) CD-olvasóval.

A 90-es évek egyik meghatározó adattárolója fölött mostanra eljárt az idő, de láthatóan szükség van még rájuk. Nosztalgikus hangulatba is jöttünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megütötte az utas a kalauzt, mert rászólt, hogy vegyen fel maszkot

Megütötte az utas a kalauzt, mert rászólt, hogy vegyen fel maszkot

Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?