szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A héten zajló konferencián a NASA és több más űrügynökség egy kitalált történet kapcsán veszik végig, mit kell tenni, ha felfedeznek egy közeledő és veszélyes aszteroidát.

A kutatások során eddig szerencsére még egyetlen olyan aszteroidát sem fedeztek fel a tudósok, ami potenciálisan veszélyeztetné a Földet, vagy akár be is csapódhatna a bolygóba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szakemberek ne készülnének egy ilyen helyeztre, és ne lenne rá valamilyen vészforgatókönyvük.

Az amerikai űrügynökség, a az Egyesült Államok Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynöksége (Federal Emergency Management Agency), az európai űrhivatal (ESA) valamint több más szervezet egy fikciós történet kapcsán végigveszi, hogy a felfedezés pillanatától kezdve hogyan kezelnék a helyzetet. A próbát a jövő héten tartják a Nemzetközi Asztronautai Akadémia által szervezett konferencián.

A kitalált történet szerint 2019. március 26-án fedezték fel az éjszakai égbolton a 2019 PDC névre keresztelt égitestet, messze a Plútótól. Kezdetben úgy tűnt, a Föld-Hold távolságának tizennyolcszorosával kerül el bennünket, az esély pedig, hogy becsapódjon, 1 az 50 ezerhez. Minderre 2027-ben kerülne sor.

©

A további vizsgálatokból kiderül, hogy méretét tekintve valahol 100 és 300 méter között lehet. Néhány héttel később, az eredménye pontosítása után a Földdel való ütközés lehetősége már 1 százalékra nőtt, ami cselekvésre sürgeti a tudósokat.

©

A kutatók ezután azt is megnézik, hol lehet a becsapódás potenciális helye. Az Egyesült Államoktól Nyugat-Afrikán át egészen a Csendes-óceánig bárhol megtörténhet.

A mostani már a hatodik ilyen szimuláció, amin részt vesz a NASA, és aminek középpontjában a földközeli objektumok állnak. A próba nemcsak arra jó, hogy a vezetők megtudják, speciális helyzetekben mit kell tenni, de azt is, hogy a FEMA, illetve más szervezeteknek milyen információt kell átadni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Miniszterelnökség a karantén alatt 4,4 millió forintért szervezett gyerekfelügyeletet a dolgozóinak

A Miniszterelnökség a karantén alatt 4,4 millió forintért szervezett gyerekfelügyeletet a dolgozóinak

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

A rendőrség most a szabálytalan előzésekből nyújt át egy csokorra valót

A rendőrség most a szabálytalan előzésekből nyújt át egy csokorra valót