szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA több projektje is kudarcba fulladt, ami nemcsak anyagi, tudományos veszteség is volt az emberiség számára.

Nem nehéz belátni, hogy egy olyan tudományos szervezetnek, mint a NASA muszáj a legjobb minőségű anyagokkal dolgoznia, mert ha nem így tesznek, az az adott projekt totális bukását is okozhatja. Emiatt aztán rendkívül magas szívonalú követelményeknek kell megfelelniük a beszállító cégek által gyártott alkatrészeknek. Ezt a minőséget tanúsítvánnyal kell hogy bizonyítsák a NASA felé, az oregoni Sapa Profilesnak azonban sikerült kijátszania a szervezetet – ezzel pedig nagyjából 700 millió dollár, vagyis átszámítva mintegy 202,5 milliárd forintnyi kárt okoztak.

Az Übergizmo beszámolója szerint a cég 19 éven át, 1996 és 2015 között hamisította meg a szóban forgó tanúsítványokat. Ennek eredményeként keletkezett a fent említett összegű kár, de két sikertelen műholdkísérlet is ennek a számlájára írható.

Az egyik ilyen a Taurus XL nevű hordozórakétát érintette, ami egy klímakutató műholdakat vitt volna a világűrbe, ám a burkolat hibái miatt négyből három misszió meghiúsult. Jim Morgan, a NASA rakétaindításért felelős vezetője szerint mindez nem csupán pénzügyi, tudományos veszteség is volt az emberiségnek, a meghibásodással ugyanis 10 év munkája ment a levesbe.

A Sapa anyacége, a Norsk Hydro összesen 46 millió dolláros kártérítést fizet a NASA-nak, az amerikai védelmi minisztériumnak és másoknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump