szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit The Handwriting Company robotja azokat az apró különbségeket is észleli a szövegben (majd le is utánozza azt), ami kifejezetten egyedivé teszi az emberi kézírást.

Az emberi kézírás azért is annyira különleges, mert senki sem tud kétszer ugyanúgy leírni egy szöveget – még a nevét sem. Változhat a betűk formája, az, hogy mennyire erősen nyomjuk a tollat a papírra, a leírt szöveg dőlése és még számos olyan paraméter, mire előre nem is gondolnánk. Egy brit cég azonban egy olyan robotot fejlesztett, ami képes ezeket az apró differenciákat is észlelni, majd úgy leírni egy adott szöveget, ahogy azt az eredeti "tulajdonosa" is tenné.

Alex Robinson, a The Handwriting Company társalapítója szerint az általuk készített robot, Hemingway egy korábban leírt szöveg elemzésével képes észlelni azokat az egyedi különbségeket, amiket az ember a kézírás közben ejt. A szakember szerint ezeket aztán képes leutánozni, így egy folyó szövegben nem fog egy dolgot kétszer ugyanúgy leírni.

A BBC újságírója kipróbálta a gépet, az eredmény pedig egészen izgalmas: a kézzel 15 percen át írt szöveget a robot a "tanulmányozás" után alig 2 perc alatt hozta össze. A fejlesztők szerint mindez lehetőséget ad arra, hogy bizonyos helyeken kiváltsák az emberi tényezőt, így gyorsítva fel a munkafolyamatot. Ilyen lehet például az a helyzet, amikor kézzel kell megírni például egy meghívót.

Persze a dolog felvet néhány problémát is, a kritikusok elsősorban azért aggódnak, mert egy ilyen szerkezet segítségével bárki készíthet egy olyan hitelesnek tűnő dokumentumot, ami valójában sosem létezett – például egy kézzel írt meghatalmazást.

A BBC által megkérdezett grafológus szerint ugyanakkor egyelőre könnyen meg lehet állapítani, hogy melyik szöveget írja az adott személy, és melyiket egy robot, utóbbinál ugyanis (egyelőre) nincs folytonosság az írásban. Ott, ahol az ember két betűt egyetlen, folytonos vonallal köt össze, ott a robot még tesz egy "törést" az írásba, így változtatva azt "döcögőssé".

Hasonló robotok egyébként már eddig is léteztek, Kínában például egy 15 éves lány szerzett magának egyet, hogy ne neki kelljen megírnia a házi feladatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Akármilyen csúnyán is ír, a Google-t nem veri át

A Google kiadott egy olyan ingyenes billentyűzet alkalmazást, amelyet hiába tettünk próbára ronda kézírással, alig lehetett kifogni rajta. Mostantól tehát kézírással is chatelhet, ha úgy tartja kedve.

hvg.hu Tech

Már kézírással is kereshetünk a Google-n

Új funkcióval bővítette mobilos keresési felületét a Google, a szoftveres billentyűk érintgetése mellett most már a kézírásunkat is felismeri a kereső.

Súlyosan megrongálódott a világ egyik legfontosabb rádióteleszkópja

Súlyosan megrongálódott a világ egyik legfontosabb rádióteleszkópja

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

ENSZ: A fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmaz

ENSZ: A fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmaz