szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beválasztotta a NASA a négyfős csapatába azt a magyar tudóst, aki pszichológusként vesz majd részt a kísérleti misszióban.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem összpontosult a NASA jövőbeni terveire, melyek szerint a Holdra és a Marsra is embereket küldenének. Előbbi projektben egy nemzetközi bázist is építenének a Hold felszínén, ahonnan aztán később a Mars felé indulhatnának el az asztronauták.

Mindez azt jelenti, hogy akik a bázison dolgoznak, vagy a Mars felé utaznak majd, hosszú ideig kell kibírniuk a súlytalanságot. A tudósok ezért igyekeznek a földi körülmények között kikísérletezni, hogy vajon hogyan viselkedik az emberi szervezet egy ilyen extrém környezetben.

©

A NASA ennek tanulmányozására hozta létre az első női csapatot, akik egy víz alatti misszióval szimulálják majd a gravitáció hiányát. A csapat élére a NASA egy magyar tudóst, a Dél-floridai Egyetem pszichológiadoktorát, Ari Csillát nevezte ki, aki a NASA bolygóközi utazások orvoskutató programját irányítja. A szakember azt tanulmányozza majd, mi történik, ha valaki hosszú ideig a víz alatt él.

Ari tíz napig él majd az Aquarius Reef Base névre keresztelt kutatóállomáson, ami a világ egyetlen víz alatti bázisa, és amit 19 méteres mélységben találni meg. A tudósok ezzel szimulálják azokat a körülményeket, amik a világűrben várnak az asztronautákra.

Az aquanauták számos új technológiát próbálnak majd ki a helyszínen, miközben szimulált űrsétákat is tesznek majd. Használják majd a kiterjesztett valóságot, a test edzésére szolgáló különböző gépeket, valamint olyan eszközöket, amikkel egy éles helyzetben az asztronauták életét is meg lehet menteni. Ari eközben egy sor olyan tesztet futtat majd le, ami az ilyen körülmények között bekövetkező fiziológiai és pszichológiai változásokat méri majd fel.

A kísérlet június 10-19. között zajlik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!